Regija
0

Novi Sad: Porazbijana stakla na Islamskom centru

FENA
Foto: Blic
Foto: Blic
Zasad nepoznati napadači rano u ponedjeljak porazbijali su stakla na prostorijama Islamskog centra u Novom Sadu, koji kontroliše Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, na čijem je čelu glavni muftija Muamer Zukorlić.

U incidentu, koji se dogodio oko 3.30 sati, razbijena su stakla na dvokrilnim ulaznim vratima i prozor tog objekta Islamske zajednice u Futoškoj ulici, saopćila je novosadska policija, koja je ubrzo na licu mjesta obavila uviđaj.

Policijska uprava u Novom Sadu intenzivno radi na pronalaženju izvršilaca tog krivičnog djela i na rasvjetljavanju okolnosti događaja, koji je nadležni tužilac okvalifikovao kao nasilničko ponašanje, navedeno je u saopćenju.

Tajnik Muftijstva novosadskog Mirza Murati izjavio je u ponedjeljak Tanjugu da u tom napadu nije načinjena velika materijalna šteta, ali je ocijenio da je to shvaćeno "ne kao napad na Islamsku zajednicu kao instituciju, nego kao napad na muslimane", jer se incident dogodio na početku mjeseca ramazana.

To je mjesec kada muslimani poste i "posvećuju se Bogu duhovno, tijelesno i umno", rekao je Murati i dodao da je vjernicima, koji su zbog tog napada vrlo uplašeni, rečeno da ne dolaze na prvu jutarnju molitvu, "kako bi izbjegli eventualno novi napad huligana".

On je napomenuo da su očevici, koji su se u vrijeme incidenta nalazili u prostorijama Muslimanskog omladinskog kluba, rekli da su vidjeli "od tri do šest napadača".

Murati je izrazio nadu da će policija ovoga puta otkriti počinioce tog nedjela i napomenuo da još nisu pronađeni huligani koji su prije tri godine razbili stakla na prostorijama islamske zajednice u Novom Sadu.