Beograd
0

Novi protesti zbog hapšenja Karadžića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U srijedu poslije podne u Beogradu se ponovno okupilo nekoliko stotina prosvjednika zbog uhićenja haaškog optuženika Radovana Karadžića, ali je sve prošlo s tek nekoliko manjih incidenata.

U središtu grada su raspoređene jake policijske snage, a tijekom prosvjeda napadnuto je više novinara, među kojima novinarka agencije Srna i novinar BN Televizije, dok je snimatelju Televizije B92 oštećena kamera, a snimatelj agencije Fonet je pogođen bocom u glavu.

Dominirale su zastave Srpske radikalne stranke (SRS), koja je na svojoj internet stranici najavila prosvjede svakoga dana u 17 sati, kao i velika zastava s likom lidera te stranke, haaškog optuženika Vojislava Šešelja s natpisom "Srpski junak", a okupljeni su izvikivali ime Radovana Karadžića, kao i "Tadiću, ustašo" i "Nož, žica, Srebrenica".

Jedna skupina prosvjednika spalila je zastavu Socijalističke partije Srbije, čiji je čelnik Ivica Dačić aktualni potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar policije. Njegovo je ministarstvo odmah u ponedjeljak, nakon objavljivanja vijesti, priopćilo da nije sudjelovalo u Karadžićevu uhićenju.

Na prosvjedu su viđeni i Luka Karadžić, brat uhićenog optuženika za ratne zločine, više zastupnika SRS-a u Skupštini Srbije.

Kako je rečeno Televiziji B 92, današnje okupljanje bilo je – za razliku od onoga u utorak - prijavljeno policiji.