"Jaco odlazi"
0

Novi protesti u Zagrebu

FENA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Nezadovoljni građani nakon okupljanja na Cvjetnom trgu krenuli su oko 18,20 sati u protestnu šetnju gradom zahtIjevajući odlazak vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora.

Na Cvjetnom trgu, gdje se građani već uobičajeno sastaju uoči protesta, okupilo se njih nekoliko stotina, nakon čega su, s transparentima i uzvikujući parole "Svi na ulice", "Jaco odlazi", krenuli u prosvjednu šetnju prema Markovu trgu, gdje im je policija iznad Kamenitih vrata prepriječila prolaz jer je tamo zabranjeno protestvovanje.

Nakon kraćeg zadržavanja, uz povike "Dolje lopovi" i "HDZ mafija", demonstranti su otišli poručujući "Doći ćemo opet".

Nakon kraćeg zadržavanja na Trgu bana Jelačića, gdje je izveden kraći performans, uputili su se Praškom ulicom uz povike "Hoćemo izbore", a kao nova destinacija spominje se japanska ambasada.

U kratkom vremenu koloni su se pridružili brojni građani, prema novinarskoj procjeni njih oko dvije hiljade, a uz zvukove bubnjeva kolonu su predvodili demonstranti s hrvatskom zastavom i velikim transparentom "Generalni štrajk!".

Kolonu je osiguravala policijska pratnja, a prema novinarskim zapažanjima nema incidenata. Uz već uobičajene transparente poput "Ne trebaju nam lideri da bi odlučivali - direktna demokracija" i "Volim Hrvatsku, ne EU", na protestima su se danas pojavili novi transparenti: "Želimo raditi i svojim radom upravljati", "Padaj vlado i nepravdo" i "Zagrebačka banka - bankarska mafija".

U demonstracijama su sudjelovali građani različitih profila i starosne dobi. Protesti su organizirani putem društvenih mreža, u Zagrebu se u posljednje tri sedmice održavaju svaki drugi dan, a održavaju se i u drugim hrvatskim gradovima. Očekuje se da će se iduće sedmice u Zagrebu protesti održavati rjeđe. Za subotu, 19. marta najavljen je veliki protest po svim većim hrvatskim gradovima.

Proteklih dana demonstranti su odlazili do vrha Radićeve ulice nadomak Markovom trgu, kojem je zbog zakona o javnom okupljanju zapriječen prilaz. Nezadovoljni građani dosad su protestvovali i pred sjedištima HDZ-a, HSS-a, SDP-a i HNS-a, zgradama HRT-a i EPH, domovima političara te ustanovama, poput Zavoda za zapošljavanje i Hrvatske gospodarske komore. Prije dva dana dvjestotinjak najupornijih sudionika proteste je završilo pred zagrebačkom Katedralom.