Kompromisno rješenje
0

Novi prijedlog o imenu Makedonije krajem marta

SRNA
Metju Nimic, posrednik UN u sporu između Makedonije i Grčke u vezi sa imenom, dostavit će do kraja marta novi prijedlog o rješavanju makedonsko-grčkog spora, u kojem će, vjerovatno, ostati kompromisno rješenje za naziv bivše jugoslovenske republike - Republika Sjeverna Makedonija.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Skoplju, makedonski mediji javljaju da će Nimic do kraja naredne sedmice pozvati na sastanak dvojicu pregovarača, Zorana Jolevskog i Adamandiosa Vasilakisa.

Nakon razgovora sa vlastima u Skoplju i Atini krajem prošlog mjeseca Nimic je naglasio da ima osnove za rješavanje spora i pored velih razlika u pozicijama dvije države. U posljednjem prijedlogu Nimic je tražio od obje strane da se odreknu ekskluzivnosti u upotrebi pridjeva "makedonski".

Makedonsko ime i historija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postalo je predmet rasprave između Atine i Skoplja. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.

Pregovori o izlažanju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. UN su radi rješavanja problema imenovale Metju Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga.

Posljednji prijedlog koji je Nimic ponudio bio je naziv "Sjeverna Makedonija", a ranije su kao najčešća imena pominjana "Republika Gornja Makedonija", "Nova Republika Makedonija" i "Republika Makedonija Skoplje".