Regija
0

Novi Pazar: Konstituisan novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Anadolija
Sulejman Ugljanin
Sulejman Ugljanin
U Novom Pazaru je danas konstituisan novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Za predsjednika tog zastupničkog tijela Bošnjaka koji žive u Srbiji izabran je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i nosilac liste ”Za bošnjačko jedinstvo” Sulejman Ugljanin.

Sjednici vijeća prisustvovalo je svih 35 vijećnika, izabranih na izborima za savjete nacionalnih manjina koji su u Srbiji po novim propisima održani 26. oktobra.

U radu sjednice je učetvovalo 19 vijećnika sa liste ”Za bošnjačko jedinstvo” i 16 vijećnika liste ”Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”.

Konstitutivnoj sjednici su prisustvovali narodni poslanici iz Sandžaka, predsjednici sandžačkih opština, predstavnici OSCE-a, nevladinih organizacija, kao i brojni gosti. 

Novoizabrani predstavnici organa manjinske uprave Bošnjaka u Srbiji ocjenili u da je današnji izbor BNV-a historijski izrazivši očekivanje da će se novim sazivom Vijeća omogućiti Bošnjacima da što lakše ostvare svoja prava.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin, koji je i ranije biran na tu funkciju, rekao je  da su Bošnjaci konačno dobili organ koji će sve nagomilane probleme i nerješena pitanja rješavati na legalan i institucionalan način.

On je istakao da su stvoreni uslovi da se svi unutarbošnjački nesporazumi, podjele i sukobi trajno riješe unutar ovog organa.

"Na ovim izborima nema pobjednika i gubitnika, pobjedila je ideja bošnjačkog jedinstva. Najveći dobitnici su Bošnjaci u Srbiji koji su dobili legalan i legitiman organ za ostvarivanje svojih prava”, rekao je Ugljanin i  podvukao da je, takođe,  i država Srbija dobila moćan i efikasan mehanizam za rješavanja bošnjačkog i drugih manjinskih pitanja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Ugljanin je poručio da će glavni cilj novog saziva BNV biti trajno bošnjačko jedinstvo.

“Ovo Vijeće će biti u službi istine i pravde, radiće na osnovu znanja, nauke i  mudrosti. Ovo veće pripada svim Bošnjacima, bez obzira na građanski i socijalni status, stranačku ili bilo koju drugu pripadnost”, rekao je Ugljanin u svom obraćanju nakon što mu je većina vijećnika dala četvorogodišnji mandat predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Za njega je glasalo 19 većnika liste “Za bošnjačko jedinstvo”, a 16 vijećnika liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” glasalo je protiv.

Predstavnik liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“, Jahja Fehratović je rekao da ovaj dan smatra važnim i historijskim. Izjavio je da se zajedno sa svojim vijećnicima opredijelio za kooperativnu opoziciju, bez obzira na, kako rekao, da su i ovoga puta rezultati pokazali da imamo mrlju na legitimitet i legalitet ovakvog nacionalnog vijeća

Ferhatović je u ime svoje liste uputio čestitke Ugljaninu i najavio da će imati ulogu kontrolora u radu Vijeća.

„Da Bošnjaci ne bi doživjeli ono što smo mi doživjeli kao lista prije četiri godine, a to je da vijećnici koji su danas pobijedili ne dođu tada na konstituirajuću sjednicu i tako Bošnjaci izgube četiri godine mogućnosti da poprave i unaprijede svoja prava u državi Srbiji, mi smo danas došli“, rekao je on i naglasio da će oni u vijeću biti kooperativna opozicija, podržavati sve pozitivne stvari koje mogu dovesti do boljih međunacionalnih odnosa u državi Srbiji,.

Naglasio je da će isto tako i dizati glas protiv svih odluka koje budu protivne Bošnjacima.

Nakon izbora za BNV 2010. godine zbog nesporazuma između učesnica izbora i državnih organa nije došlo do izbora tog organa pa je oni četiri godine djelovalo u tehničkom mandaue.

Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Osnovano je 11. maja 1991. godine, pod imenom Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS). Za prvog predsjednika izabran je Sulejman Ugljanin. Do 2003. godine Vijeće djeluje i radi pod nazivom Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (BNVS), a nakon 2003. godine kao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Kao zastupnička tijela nacionalnih zajednica savjeti nacionalnih manjina u Srbiji biraju se od 2003. godine i imaju ovlašćenja da se brinu za oblasti jezika, kulture, obrazovanja i informisanja manjinskih zajednica.

Od ukupno 24 manjine u Srbiji na poslednjim izborima za savjete nacionalnih manjina na direktnim izborima 26. okobra učestvovalo je 17 manjina sa ukupno 82 liste. Na izborima koji su po prvi put održani za sve manjine pravo glasa je imalo 460 hiljada birača.