Regija
0

Novi ministri u makedonskoj vladi nakon serije ostavki

FENA
Nakon nedavnih ostavki i smjena u makedonskoj vladi, Sobranje Republike Makedonije u petak prije ponoći izabralo je novog ministra financija, obrazovanja i poljoprivrede, dva ministra bez resora i dva zamjenika ministra.

Makedonski parlament je sa 66 glasova za i 14 protiv za novog ministra financija izabrao Zorana Stavrevskog, dosadašnjeg potpredsjednika vlade zaduženog za gospodarstvo.

Novi ministar obrazovanja i nauke je Nikola Todorov a poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčo Dimovski.

Vasko Naumovski i Vladimir Peševski, koje je Sobranje izglasalo za ministre bez resora, kako je najavljeno, bit će potpredsjednici vlade. Naumovski će biti odgovoran za eurointegracije umjesto Ivice Bocevskog, a Peševski za gospodarstvo na mjestu Stavrevskog.

Do smjene je došlo nakon što su dosadašnji potpredsjednik vlade Bocevski i ministri obrazovanja i poljoprivrede, Pero Stojanovski i Aco Spasenovski, podnijeli ostavke, bez konkretnijeg obrazloženja.

Smijenjen je jedino ministar financija Trajko Slaveski, zbog potrebe bolje koordinacije ministarstva s vladom, kako je obrazložio premijer Nikola Gruevski.

Cjelodnevna rasprava u parlamentu bila je obilježena opozicionim kritikama na račun premijera Gruevskog, uglavnom zbog pogoršanog gospodarskog stanja, a većina opozicionara zahtijevala je i njegovu ostavku.

Opozicija je također zatražila da cijela vlada podnese ostavku i da se osnuje nova u koju bi ušle sve parlamentarne stranke.