Formiran tim stručnjaka
0

Nova istraga o smrti Borisa Trajkovskog rasvijetlit će slučaj

SRNA
Mjesto pogibije Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Mjesto pogibije Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Predmet nove istrage pada aviona makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog bit će operater koji je tada upravljao potrebama za avioprevoz Vlade Makedonije i tamošnja Direkcija za civilno vazduhoplovstvo, a u BiH će se istražiti sredstva navigacije i primijenjene procedure na Aerodromu u Mostaru, kao i mjesto nesreće, najavio je glavni istražilac Omer Kulić.

Prema njegovim riječima, prvobitna istraga nije bila zadovoljavajuća jer je završena u veoma kratkom roku, za nepuna dva mjeseca.

"Tokom istrage bit će urađena simulacija cijelog leta istim tipom aviona, onako kako se dogodilo za vrijeme nesreće", rekao je Kulić.

On je najavio da bi nova istraga o avionskoj nesreći trebala trajati između šest mjeseci i godinu dana, te da je formiran petnaestočlani međunarodni tim od eksperata iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije.

"Nova komisija neće utvrđivati krivicu i odgovornog lica, već činjenice i kako je došlo do nesreće. Da li u toj nesreći postoji odgovorna osoba ili osobe i da li će biti procesuirani, o tome će odlučiti Tužilaštvo", rekao je Kulić na konferenciji za novinare u Skoplju.

Istraga o padu aviona Kinger ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, a nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Makedonska Vlada je, nezadovoljna izvještajem, formirala novim tim eksperata koji je u proteklih šet godina radio na prikupljanju dokaza. Nakon novih saznanja, vlada u Skoplju zatražila je od BiH da ponovo otvori istragu.

Avion makedonske vlade u kome su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine u ataru sela Rotimlje kod Mostara.