Slovenija
0

Normalizovano stanje u elektrani Krško

SRNA
Stanje u nuklearnoj elektrani "Krško" u Sloveniji normalizovano je i ona je ponovo priključena na dalekovod nakon što je automatski obustavila rad.

Iz elektrane su poručili da nije bilo nikakve opasnosti od radijacije.

Direktor Agencije za nuklearnu bezbjednost Slovenije Andrej Stritar rekao je da je kvar trajao oko sat vremena i da se sada stanje stabilizovalo.

"Sistem se isključio u 10.30 časova, nakon što su dalekovodi koji opskrbljuju Zagreb strujom prekinuli napajanje. Nuklearka je zaustavljena na siguran način i o tome su obaviješeni svi nadležni organi", saopšteno je iz nuklearke.

Manji kvar, koji je trajao sat vremena, dogodio se na rasklopnom postrojenju zbog kojeg je prekinut prenos proizvedene električne energije u vanjsku mrežu. Prema bezbjednosnim protokolima, u takvom slučaju rad elektrane se automatski obustavlja. 

Bezbjednost elektrane nije bila ugoržena ni u jednom trenutku, kao ni izolacija radioaktivnog materijala, saopštio je hrvatski Zavod za radiološku i nuklearnu bezbjednost.

Elektrana Krško posljednji put stala je prije osam godina, zbog nepravilnog rada izolacionog ventila, tokom redovnog testiranja. "Upucavanje" energetskih rezervi u sistem tada je spriječena nestašica struje evropskih razmjera.