Regija
0

Normalizirano stanje u Beogradu nakon nereda

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dan nakon prosvjeda zbog neovisnosti Kosova u Beogradu i nereda s kojima su prosvjedi završeni, glavni grad Srbije vratio u petak se naizgled uobičajenom životu, promet je normaliziran, institucije i trgovine rade, a ulice su očišćene.

Bilanca prosvjeda su paljevine, uništene zgrade diplomatskih predstavništava, ekspozitura stranih banaka, prodavaonica, restorana McDonald'sa, razbijeni prozori, izlozi, semafori, žardinjere i opljačkane trgovine, a u neredima je jedna osoba poginula, najvjerojatnije prosvjednik, dok je 106 građana i 35 policajaca ozlijeđeno.

Pougljenjeno tijelo pronađeno je u zgradi američkog veleposlanstva, čija su dva kata u četvrtak bakljama zapalili nasilnici, a nadležni iz tog veleposlanstva u četvrtak navečer su priopćili da nije stradao nitko od njihova osoblja.

Kod ozlijeđenih riječ je o lakšim ozljedama, priopćeno je iz beogradskog Urgentnog centra, osim jednog nizozemskog novinara, kojem su slomljena tri rebra. Glasnogovornica Hitne pomoći Nada Macura kazala je medijima da su ekipe te službe u četvrtak tijekom večeri intervenirale u više od 500 slučajeva.

Većina povrijeđenih prosvjednika je bila u teško alkoholiziranom stanju, rečeno je medijima u Urgentnom centru.

Policija još nije priopćila je li i koliko huligana uhitila.

Kako pišu beogradski mediji u petak, među povrijeđenima su najmanje tri novinara, jedan nizozemski koji je pretučen ispred američkog veleposlanstva i kojemu je slomljeno nekoliko rebara, kao i dva ruska novinara.

Pojedini beogradski mediji u petak, izvještavajući opširno o prosvjedu kojega je organizirala Vlada Srbije i neredima koji su nakon toga nastali, pišu da su tijekom prosvjeda građanima dijeljeni nepotpisani leci, u kojima se poziva na bojkot tvrtki iz zemalja koje su priznale neovisnost Kosova.

U letku, čiji je naslov "Udri neprijatelja tamo gdje boli", građanima je upućen poziv da ne otvaraju tekuće račune i obavljaju financijske transakcije preko banaka koje potječu iz zemalja koje su priznale ili su najavile da će priznati kosovsku neovisnost, te se navodi desetak stranih banaka koje posluju u Srbiji, a poziva se i na bojkot naftnih tvrtki i tvrtki mobilne telefonije.

"Svaki dinar koji Srbi ostave tvrtkama iz država koje priznaju neovisnost Kosova može postati dinar dan Thaqiju i ostalim ubojicama djece", navodi se u letku.

Dnevnik "Blic" donosi dio burne rasprave sa sjednice Vlade Srbije, održane u četvrtak, na kojoj je potpredsjednik Božidar Ðelić pokrenuo temu "povlađivanja" prosvjednicima, u kojoj je ministar za infrastrukturu Velimir Iliæ ponovio da je međunarodna zajednica "Srbiji nanijela mnogo veću štetu nego što su razbijeni prozori" te da bi "B92 i drugi mediji morali paziti kako govore o tim mladim ljudima". Premijer Vojislav Koštunica izjavio je pak da "ti ljudi, huligani, kako ih zovete, samo su reagirali na kršenje međunarodnog prava".

Koštuničina izjava, prema navodima lista, izazvala je "smijeh u sali i burno reagiranje nekih ministara", a sjednica je "završena bez ikakvog zajedničkog stajališta o toj raspravi".

"Blic" primjećuje i da su s programa državne Radio-televizije Srbije skinute sve američke serije i filmovi, koji su zamijenjeni domaćim, te ruskim i češkim serijama i filmovima.

Nakon što su nerede u Beogradu odmah u četvrtak osudili predsjednik Srbije Boris Tadiæ, te čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, koji nisu sudjelovali u prosvjedu, srbijanski ombudsman Saša Janković izjavio je u petak da neredi i nasilje nikoga nisu mogli iznenaditi.

"Poziv da nasilja ne bude uputili su i predsjednik i premijer Srbije. Nažalost, nakon toga nije uslijedilo jedinstveno stajalište vlasti i politički relevantnih činitelja, već smo slušali izjave kojima se na određen način opravdava nasilje", kazao je Janković novinarima, dodajući da sve institucije u Srbiji moraju reći da se na takav način ništa ne rješava.