Regija
0

Nora sutra ide u SAD, skupljeno 5,3 miliona kuna

FENA
Nora Šitum
Nora Šitum
Oboljela djevojčica Nora Šitum sutra u 9:50 sati odlazi u Philadelphiju na liječenje, a za njezino liječenje prikupljeno je 5,3 miliona kuna, rečeno je poslije podne na konferenciji za novinare na kojoj je prisustvovala njena majka Đana Atanosovska Šitum i članovi novogradiške Udruge roditelja i djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Hrabro dijete".

Norina majka, Đana Atanosovska Šitum, kazala je da su danas dobili vize za SAD, a prvi liječnički pregled Nore u Philadelphiji trebao bi biti u petak.

Uz Noru i roditelje, u avionu će s njima biti i dva liječnika iz Zagreba koji će Noru pratiti tokom leta. Đana Atanosovska Šitum dodala je da je Croatia Airlines osigurala dvije avionske karte u business klasi, a ostatak troškova pokrila je hrvatska Vlada. Zbog posebnih uslova troškovi će leta iz Njemačke do Philadelphije iznositi 75.000 eura.

Još jedanput zahvalivši svima na uplatama pomoći, Atanosovska Šitum osvrnula se na dodatne račune koje su dobili za Norino liječenje. Podsjetila je da su prvi račun dobili u iznosu od 575.000 dolara, dok su naknadno dobili račun od 262.000 dolara koji moraju uplatiti do mjesec dana. Također, dodala je da će se dodatno naplaćivati i hemoterapija kojoj će Nora biti podvrgnuta, a oni moraju platiti trošak boravka u Philadelphiji.

"Ovo je borba za svu djecu, jer u Hrvatskoj ima još stotine Nora i koje trebaju našu pomoć", istaknula je Atanosovska Šitum. Da su maloj Nori svojim donacijama pomogli ljudi iz cijelog svijeta, rekle su predsjednica udruge "Hrabro dijete" Jasminka Žužić i članica Đurđica Aleksić koje su upozorile na probleme roditelja pri liječenju djece oboljelih od malignih bolesti.

"Problem je u zakonu koji je loš i manjkav i koji maligno oboljelo dijete ne smatra invalidom i nema prava", kazala je Aleksić. Najavila je da će se iduće sedmice, na inicijativu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, održati sastanak na kojem će se predložiti hitna promjena zakona. Aleksić je upozorila i da su mnogi roditelji djece s malignim bolestima nezaposleni, jer ih zbog čestih bolovanja ni jedan poslodavac ne želi zaposliti.

Članice udruge "Hrabro dijete" zahvalile su se Vladi jer se odrekla PDV-a i telefonskim operaterima koji su se odrekli marže. Također, zahvalile su se i ministru zdravlja Rajku Ostojiću koji im je, kako su rekle, bio na raspolaganju 24 sata dnevno. Zahvalu su izrekle i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koji je obećao podmiriti sve troškove ako se ne prikupi dovoljan iznos novca.

Vezani članci