Regija
0

Njemački policajci na Jadranu, hrvatski na Oktoberfestu

FENA
Njemački policajci ovoga će ljeta prvi put biti u ophodnjama duž jadranske obale, u mjestima u koja dolazi mnogo turista iz te zemlje, a njihove kolege iz Hrvatske to će činiti u Bavarskoj tokom Oktoberfesta, izvijestili su danas ministri unutrašnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann i Hrvatske Tomislav Karamarko.

Nakon sastanka u Zagrebu ministri su izjavili da su hrvatska i bavarska policija ostvarile dobru saradnju, posebno u suzbijanju organiziranoga kriminala te da će tu saradnju "nastojati dodatno produbiti".

Hrvatski ministar tom je prilikom rekao da su odnosi hrvatske i bavarske policije izvanredni i u razmjeni informacija i u edukaciji kadrova.

Herrmann je rekao da se iz bavarske perspektive ne može složiti s jučerašnjim tvrdnjama BBC-a da je Hrvatska nesigurna zemlja.

"Unutarnja sigurnost je nešto s čim se Hrvatska dobro nosi i radi na ispunjavanju uslova za ulazak u Evropsku uniju", ocijenio je Herrmann i dodao da će Hrvatska u Uniju ući 2011. godine, u čemu će, kao i dosad, imati punu potporu Bavarske.