Regija
0

Njemačka Srbiji odobrila 137 miliona eura pomoći

FENA
Povjerenik u Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke Andreas Gis i ambasador Njemačke u Srbiji Wolfram Maas u četvrtak su s potpredsjednikom srbijanske vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem potpisali Sporazum o njemačkoj novčanoj pomoći Srbiji od 137 miliona eura. Gis je nakon potpisivanja sporazuma kazao da je ovogodišnji iznos pomoći doprinos realizaciji planova srbijanske vlade i općina na planu ekonomskog i socijalnog razvoja Srbije.

Sve mjere koje Njemačka potiče, kako je rekao, trebaju olakšati i ubrzati proces evropskih integracija kako bi Srbija mogla brzo ostvariti preporuke Evropske komisije.

Po riječima njemačkog ambasadora, sporazum je rezultat pregovora predstavnika vlada dviju zemalja tokom kojih je zaključeno da su politička stabilnost, dobro upravljanje, suzbijanje korupcije i regionalna suradnja kriteriji od velikog značenja za predstojeće donošenje odluke o statusu kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Tim sredstvima želi se osnažiti socijalni i ekonomski razvoj Srbije i pomoći njenom približavanju Uniji, naveo je Maas te dodao kako njemačka savezna vlada odobravanjem većeg iznosa ovogodišnje pomoći šalje snažnu poruku da će kao pouzdani partner i ubuduće pomagati Srbiji.

Dio od 105 miliona eura će, kako je objasnio Đelić, biti upotrijebljen za razvoj energetike i vodoprivrede, 25 miliona za poboljšanje ekonomskog stanja, razvoj zapošljavanja i ruralni razvoj, dok će sedam miliona otići na razvoj demokratskih institucija i državne uprave.

Đelić je podsjetio kako je Njemačka najveći bilateralni donator Srbije, a čija je pomoć od 2000. do sada dostigla iznos od 1,09 milijardi eura, te dodao kako su najveći dio dosadašnje pomoći činili nekomercijalni zajmovi, a 40 posto bespovratna sredstva.