HDZ premijeru Milanoviću
0

"Nisu to samo dva kamena, to je 20 kvadratnih kilometara"

FENA
Zoran Milanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zoran Milanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Čelnici HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije pozvali su danas premijera Zorana Milanovića da povuče izjavu o "dva kamena" koja remete dobrosusjedske odnose između Hrvatske i BiH jer – kako je rekao Branko Bačić – nije riječ samo o Velikome i Malom škoju, nego o 20 kvadratnih kilometara Malostonskoga zaljeva budući da bi se pomicanjem kopnene granice morska granica preselila s područja između otoka i kopna na sredinu zaljeva.

Osim predsjednika Županijskog odbora Branka Bačića, potpredsjednice HDZ-a Dubravke Šuice te zastupnika Frane Matušića, na današnjoj konferenciji za novinare na brodici u Malostonskome zaljevu bio je i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Kako je rekao Bačić, ozbiljna vlada i država trebale bi se boriti i za dva kamena, te je s tim u vezi pozvao Milanovića da se zauzme za rješenja kako bi to područje ostalo dio Republike Hrvatske.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da su otočići Veliki i Mali škoj dio hrvatskoga mora te kako izjava premijera Milanovića nije dobro primljena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

"Ako se treba sporiti još 20 godina za naš teritorij, a za što imamo dokaze, onda je dužnost svake hrvatske vlade da te sporove i vodi", istaknuo je župan te dodao kako, osim pitanja razgraničenja kod Neuma, treba riješiti i pitanje razgraničenja s Crnom Gorom na Prevlaci.

Povod konferenciji je izjava predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića na Croatia summitu u Dubrovniku, koja je ponovno aktualizirala pitanje pripadnosti otočića Velikoga i Malog škoja, o kojima se raspravljalo 1999. nakon sporazuma tadašnjih predsjednika Hrvatske i BiH Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića.

Oni su u Sarajevu potpisali sporazum po kojem ti otočići i punta Kleka pripadaju BiH, no sporazum u Saboru nikada nije verificiran.