Dick Marty
0

"Nisam rekao da je Thaci direktno umiješan"

FENA
Dick Marty (Foto: AFP)
Dick Marty (Foto: AFP)
Izvjestilac Vijeća Evrope za Kosovo Dick Marty negirao je da je u svom izvještaju naveo da je premijer Kosova Hashim Thaci direktno umiješan u trgovinu organima, već da su osobe iz Thacijevog bliskog okruženja imale veze s tim i da je teško zamisliti da on nije znao za to.

"Ako moj izvještaj pažljivo čitate nigdje ne kažem da je gospodin Thaci direktno bio umiješan u trgovinu organima, ali kažem da osobe iz njegovog jako bliskog okruženja imaju veze s tim. Da je teško zamisliti da on nikada nije čuo o tome", rekao je Marty u intervjuu švicarskoj internetskoj stranici Albinfo.ch.

Istakavši kako se mora reći da je Thaci imao značajnu odgovornost unutar OVK-a i unutar te grupe, Marty je kazao da, "međutim, teško mogu zamisliti da je gospodin Thaci lično učestvovao u uzimanju organa".

"Ponavljam, iako se svi fokusiraju na oduzimanje organa, da je istina da postoji stotine osoba kojima je svaki trag izgubljen, i da indicije, koje su danas potvrđene od EULEX-a, ukazuju na to da su nestali u pravcu Albanije. Među njima nisu samo Srbi, već i Kosovski Albanci", rekao je Marty u intervjuu, čije je dijelove prenijela i Radio-televizija Kosova.

"Za razliku od Carle del Ponte, precizirao sam mnoge aspekte. Ne kažem da je riječ o stotinama ilegalnih transplantacija, već samo o jednoj šaci slučajeva", izjavio je Marty, ističući da se ne radi ni o kakvoj osudi, već ukazivanju, i da je potrebno da se provede istraga, što do sada nikada nije učinjeno, i pored ukazivanja na veze kriminala s određenim krugovima OVK-a.

On je kazao da njegov izvještaj i djelovanje "ne smiju biti shvaćeni kao nešto što je usmjereno protiv kosovske ili albanske zajednice", ističući da je radio ono što se od njega tražilo.

"Imam mnogo kosovarskih i albanskih prijatelja i poznanika. Mnogi od njih žive u Švicarskoj, i Bog zna da nikada nisam imao nikakav problem s nekim s Kosova ili iz Albanije. Imao sam samo prijateljske i odnose poštovanja", kazao je on.

Marty je istakao da pravda mora biti ista za sve, i da se na objema stranama mora provesti istraga i dodao da je "izvještaj veoma tvrd prema Srbima" i da ne postoji ni najmanje razumjevanje za zločine koje su počinili Srbi.

Kada je riječ o načinu rada na izvještaju, Marty je objasnio da je razgovarao s ključnim svedocima.

"To nije bilo jednostavno, jer su oni morali imati apsolutnu garanciju diskrecije. Ti svjedoci imaju strah. Bilo je svjedoka kojima je prijećeno, i koji su ubijeni. Sve dok se problem svjedoka ne bude riješio, neće se moći primjeniti zakon protiv svemoćnih. Pravosuđe je snažno kada se radi o malim ribama, a veoma slabo kada je riječ o velikim ribama, i to nije slučaj samo na Kosovu", rekao je on.