Milan Kučan
0

"Nisam ni mesija ni najutjecajniji Slovenac"

FENA
Milan Kučan
Milan Kučan
Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan ponovo je zanijekao da je "mesija" slovenske ljevice ili "najutjecajniji čovjek u Sloveniji", kako njegov odnos prema sadašnjoj vladi zadnjih mjeseci ističu pojedini mediji.

U razgovoru za najnoviji broj tjednika "Reporter" Kučan, koji je bio predsjednik do 2002. godine ali se o njemu još uvijek često govori kao "najutjecajnijem Slovencu" i "mesiji" koji svojim ugledom konkurira aktualnoj vladi kojoj pada politički rejting, izjavio je da su takvu njegovu ulogu precijenili i naglasili tabloidni mediji "zbog politikanstva ili neznanja" te da nema političkih ambicija s obzirom na svoju dugogodišnju karijeru i godine (70).

Kučan je rekao da se s predsjednikom Danilom Tuerkom i premijerom Borutom Pahorom nalazi samo povremeno te da je jedna od rijetkih privilegija koje ima slobodno mjesto za parkiranje kod zgrade u centru Ljubljane u kojoj su vlada i predsjednik države.

Predsjednik države Danilo Tuerk ga je, po Kučanovim riječima, konzultirao prošle godine pred susret s talijanskim i hrvatskim predsjednikom u Trstu, dok ga je premijer Pahor imenovao svojim posebnim izvjestiteljem za BiH, a savjetovao se s njim i u vezi s lani riješenim pitanjem arbitraže o granici.

Kučan je za "Reporter" posebno istaknuo "moralni dug" koji Slovenija, po njegovim riječima, ima prema BiH zbog radnika iz te države koji su u Sloveniji ostali bez posla, osobito u građevinskom sektoru koji je u krizi, pri čemu su došla u pitanje i njihova ostvarena prava, uključujući zaostale plaće i nadoknade.

Kučan je rekao da Slovenija prema BiH ima moralni dug i kad je u pitanju Ljubljanska banka, pri čemu je naveo i teško stradanje ljudi u toj bivšoj jugoslavenskoj republici nakon što se Slovenija prije 20 godina osamostalila.