Srbija
0

Nikolićevo zdravlje stabilno nakon pružanja pomoći

FENA
Tomislav Nikolić (Foto: AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: AFP)
Zdravstveno stanje Tomislava Nikolića, lidera vodeće srbijanske opozicione Srpske napredne stranke (SNS), koji od subote štrajkuje glađu i žeđu, stabilizirano je nakon što mu je pružena liječnička pomoć, saopštio je u ponedjeljak neuropsihijatar dr. Jovan Marić.

Nikolić, koji je u nedjelju navečer iz srbijanskog parlamenta prebačen u bolnicu nakon što mu je pozlilo, i dalje odbija hranu i vodu, pri čemu njegovo zdravstveno stanje prati tim liječnika, rekao je Marić u izjavi koju su prenijeli mediji u Beogradu.

Po riječima Marića, Nikoliću je ukazano na moguće posljedice odbijanja hrane i pića te da su liječnici dužni maksimalno poštivati autonomiju i volju pacijenta.

Objasnio je kako su liječnici, u skladu sa deklaracijom Svjetskog liječničkog udruženja o postupanju sa štrajkačima glađu i žeđu, usvojenoj na Malti 1992., dužni maksimalno poštivati autonomiju i volju pacijenta, ne utičući na njegovu volju.

''Imajući u vidu godine starosti pacijenta i činjenicu da on i dalje odbija uzimanje hrane i tekućine, primorani smo provoditi samo reducirane terapijske metode", dodao je Marić.

Nikolića je, kako se navodi, tokom noći obišao srbijanski ministar zdravlja Zoran Stanković.

Štrajk glađu i žeđu Nikolić je započeo uoči subotnjeg mitinga opozicije u središtu Beograda, tokom kojega je zatraženo zakazivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, a po čijem se završetku povukao u srbijanski parlament nastavljajući odbijati hranu i vodu.

Njega je u nedjelju popodne u parlamentu posjetio srbijanski predsjednik Boris Tadić, zamolivši ga pritom da prekine štrajk, no susret nije rezultirao nikakvim političkim dogovorom te je Nikolić nastavio sa štrajkom uz objašnjenje kako ''nisu ispunjeni uslovi'' da štrajk bude prekinut.