Regija
0

Nikolić: učinit ću sve za jačanje strateškog partnerstva Beograda i Moskve

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je u ponedjeljak da će u slučaju pobjede u drugom krugu izbora učiniti sve što od njega zavisi da dogovori vlade Rusije i Srbije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede budu uspješno realizirani, kao i za razvoj i daljnje jačanje strateškog partnerstva Beograda i Moskve.

Ističući kako se "iskreno raduje što jača i ekonomski element rusko-srpskih odnosa", Nikolić je u intervjuu ruskoj agenciji Itar-Tass rekao da u petak zaključeni okvirni sporazum o energetskoj saradnji Srbije i Rusije predstavlja "nesumnjivi proboj, odlučan prijelaz ka obimnim i uzajamno korisnim projektima, čiji se značaj za srbijansku privredu i ekonomiju cijele zapadnobalkanske regije ne može procijeniti".

Agencija podsjeća da je u Kremlju 25. januara potpisan sporazum koji čini Srbiju jednim od ključnih partnera za isporuke ruskog gasa u južnu Evropu.

"Činjenicu da je na potpisivanje toga dokumenta u Moskvu doputovao aktuelni predsjednik Srbije Boris Tadić, moj oponent u drugom krugu (predsjedničkih izbora), smatram pobjedom svoje političke linije, koja ga je prinudila da ide na to da me preduhitri", rekao je Nikolić, napomenuviši da se svih 17 godina, koliko je u politici, borio za "zaokret ka Rusiji".

Nikolić je rekao kako je uvjeren da taj zaokret odgovara nacionalnim interesima Srbije i njenih građana.

"To moje uvjerenje se učvrstilo zahvaljujući principijelnoj poziciji Rusije u vezi s 'kosovskim pitanjem' i dosljednoj zaštiti normi međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Srbije", rekao je Nikolić ruskoj državnoj agenciji.

Itar-Tass navodi da na ovim izborima čelnik radikala istupa kao kandidat "ujedinjene opozicije koji pretendira na podršku čitavog spektra stranaka i pokreta patriotskoga i ljevičarskog usmjerenja".