Regija
1

Nikolić: Tadić nije trebalo da se rukuje sa Tačijem

SRNA
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da lider DS-a Boris Tadić nije trebalo da se na "Kroacija samitu" u Dubrovniku rukuje sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, kao i da je to njegov lični čin.

"Nije mi rekao da će tamo da se sretne sa Tačijem. Da mi je rekao, ja bih mu preporučio zbog njega da se ne rukuje sa čovjekom koji je pod tako teškim optužbama", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da država nema ništa sa tim rukovanjem i dodao da je, u razgovoru sa predstavnikom Stejt departmenta Filipom Gordonom danas rekao da ne razumije šta je njegov prethodnik na mjestu predsjednika Srbije time želio.

"Ne znam šta je Tadić time želeo, izuzev da pokaže kako on može da bude pozvan, a ja ne mogu. Ali, ono što ja ne mogu, izgleda da on može. Ja ne mogu da se rukujem sa onim za koga se otvoreno govori da je činio zvjerstva nad Srbima dok se ne utvrdi da li jeste ili nije", rekao je Nikolić.

On je istakao da je sa Gordonom potpuno iskreno i otvoreno razmijenio mišljenje i da mu je predstavio svoju politiku kao predsjednika Republike i svoje ustavne nadležnosti i ingerencije.

Nikolić je dodao da su razgovarali i o formiranju vlade, situaciji na Kosmetu, evropskom putu Srbije, kao i načinu na koji Amerika može da pomogne građanima Srbije da bolje žive.

Odgovarajući na pitanje da li bi se on sreo sa kosovskom predsjednicom, Nikolić je upitao zašto da se ne razgovara ako dođe vrijeme za takvu vrstu razgovora, te dodao da bi on to učinio na formalnom sastanku.

On je napomenuo da je "Tadić kreator odluke da Srbi napuštaju sastanke na kojima je Kosovo predstavljeno kao država" i dodao da Srbija mora da riješi pitanje da li će da napušta takve sastanke ili će na njima da se bori za svoje stavove.

"Ja sam za to da prisustvujemo svuda gdje treba da se čuju naši stavovi, ali da donesemo jedno zajedničko tumačenje odluka iz Brisela, da znamo jesmo li prihvatili da Priština bude na sastancima kad i mi, a ako jesmo, da vidimo pod kojim okolnostima. Ako su organizatori ispunili uslove, onda ne vidim razloga da ne budemo tu gdje i predstavnici Prištine, pa makar se i ne rukovali sa njima", rekao je Nikolić.

Tadić je u subotu, 7. jula, došao na "Kroacija samit" i na skupu se rukovao sa Tačijem. Skupu u Dubrovniku nije prisustvovao niko od zvaničnika Srbije.