Regija
10

Nikolić razgovarao sa Vallsom: Srbija neće destabilizovati Bosnu i Hercegovinu

Anadolija
Tomislav Nikolić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Tomislav Nikolić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je danas u razgovoru sa premijerom Republike Francuske Manuelom Vallsom rekao da Srbija neće destabilizovati Bosnu i Hercegovinu.

Kako je nakon sastanka saopšteno iz Kabineta Predsjednika Srbije, na pitanje francuskog premijera, kako vidi situaciju u BiH i RS Tomislav Nikolić je odgovorio: "Srbija neće uraditi ništa da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, ali Evropska unija treba da uloži veći napor da bi ta država bolje funkcionisala.“

 Nikolić je istakao da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu i da je zato aktivna u razgovoru sa Prištinom.

"Mi smo posvećeni obezbjeđivanju normalnog života građana u Pokrajini, ali ne možemo napraviti nijedan korak ka priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“, podvukao je predsjednik Srbije.

On je, kako stoji u saopštenju, "upozorio francuskog premijera na projekat 'Velika Albanija'" i da se sve učestalije provokacije Albanaca u regionu mogu pretvoriti u problem većih razmjera, koji neće moći da riješi ni Evropska unija.

Francuski premijer koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Beogradu je tokom susreta sa srbijanskim predsjednikom pohvalio uspješno sprovođenje strukturnih reformi i dinamiku ulaska Srbije u EU, istakavši da nije lak zadatak političara ni u Srbiji ni u Francuskoj, da uvjere svoje građane da je EU pravi put za njihovu bolju budućnost.

On je naglasio da ima puno toga što povezuje Francusku i Srbiju, i da nakon razgovora na najvišem nivou, dinamika ekonomskih odnosa mora da se ubrza.

Vals je, dodaje se, informisao Nikolića da je razgovarao sa srbijanskim rukovodstvom o unapređenju saradnje u oblasti poljoprivede, industrije, izgradnji metroa, aerodroma i da će Francuska, ukoliko je Srbija spremna, ponuditi svoju ekspertizu i nametnuti se kao najbolji strani partner.

"Uspješno sprovođenje reformi, stručna radna snaga, različite olakšice za investitore, odličan geografski položaj, kao brojni sporazumi o slobodnoj trgovini predstavljaju Srbiju optimalnom destinacijom za strane investitore. Francuska je velika podrška na našem evropskom putu, a pokazala se i kao pravi prijatelj tokom poplava koje su nas zadesile“, rekao je Nikolić.

On je dodao da je zahvaljujući podršci francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, održana donatorska konferencija u Briselu, na kojoj su prikupljena značajna sredstva za pomoć poplavljenim područjima.