Regija
0

Nikolić obećao Americi: Nećemo ulaziti u koaliciju sa DSS-om

FENA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Srpska napredna stranka neće ulaziti u koaliciju s Demokratskom strankom Srbije. To je, kako Blic nezvanično saznaje, novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u utorak potvrdio ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Mary Vorlick.

Odmah nakon završetka drugog kruga predsjedničkih izbora, Nikolić je počeo da prima čestitke i da razgovara sa stranim ambasadorima. Na poziv Vorlickove dojučerašnji predsjednik SNS-a je sa saradnicima došao u američku ambasadu, gdje se zadržao nekoliko sati.

On je, kako saznaje Blic, sagovornici potvrdio svoje evropsko opredjeljenje, kao i da će se tokom mandata zalagati za nastavak i završetak saradnje s Haškim tribunalom, iako je među međunarodnim zvaničnicima postojala bojazan od eventualne promjene stava po dolasku naprednjaka na mjesto predsjednika Srbije.

Na direktno pitanje Mary Vorlick da li će naprednjaci praviti vladu sa strankom Vojislava Koštunice, Nikolić je odgovorio odrično.

Strani diplomati u Srbiji i prije izbora nisu imali problem s Nikolićevim dolaskom na vlast, svi su jedino pitali da li će se u eventualno promijenjenom odnosu snaga naći mjesto za DSS.

Iako smo jučer pokušali da dobijemo potvrdu toga da je SNS zaista odustao od saradnje sa DSS-om i da je to rekao i Vorlickovoj, Nikolić i još nekoliko visokih funkcionera naprednjaka na naše pozive i poruke ostali su nijemi, piše Blic.

Nije tajna da međunarodni zvaničnici u Bruxellesu, Washingtonu i Berlinu ne gledaju blagonaklono na mogućnost da DSS ponovo dođe na vlast u Srbiji. Najveća zamjerka na račun Koštunice odnosi se na njegovu odlučnost da Srbija ne treba nastaviti evropske integracije, na nepokolebljiv stav prema statusu Kosova i NATO. Još jedna stvar koja frustrira Zapad jeste njegova isključivost da Srbija treba da bude okrenuta prvenstveno Ruskoj Federaciji.

I u depešama koje su objelodanjene na WikiLeaksu, a ticale su se Srbije, jedna od najčešćih tema odnosila se na Vojislava Koštunicu i njegovo tvrdo nacionalističko uvjerenje, a nije tajna ni da je Koštunica za strane zvaničnike upravo zbog takvog svog odnosa nezahvalan sagovornik.

"Ambasadorica i drugi zaposleni u ambasadi redovno se sastaju s političkim liderima, predstavnicima Vlade, civilnog društva i poslovnog sektora s kojima razgovaraju o pitanjima od zajedničkog interesa. Naša je politika da javno ne komentiramo te sastanke", rečeno je Blicu u Ambasadi SAD-a u Beogradu.