Očekuje drugi krug
0

Nikolić nakon rezolucije optimističan oko pregovora s Prištinom

FENA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je nakon usvajanja Rezolucije o Kosovu u srbijanskom parlamentu da s više optimizma očekuje idući krug pregovora Beograda i Prištine, prenose u nedjelju beogradski elektronički mediji.

"S više optimizma očekujem iduće pregovore, jer će svi koji budu pregovarali imati rezoluciju u rukama i morat će skupštini podnijeti izvješće", rekao je Nikolić u Skupštini Srbije nakon usvajanja rezolucije u nedjelju rano ujutro.

Srbijanski predsjednik je zadovljan što su parlamentarna oporba i vlast "pronašli zajednički jezik kada je riječ o Kosovu i Metohiji", kao i što iza usvojene rezolucije stoji ozbiljna platforma.

"Dobro je što Srbija zna da iza rezolucije stoji ozbiljna platforma koja ograničava rezoluciju", rekao je Nikolić koji žali što u parlamentu nije postignuta opća suglasnost.

Skupština Srbije je nakon višesatne rasprave većinom glasova usvojila Rezoluciju o Kosovu kojom je vlada definirala temeljna načela za pregovore s Prištinom. Rezolucija predviđa da svi budući dogovori sa Prištinom moraju biti sukladni tome dokumentu, a posebno se ustraje da Srbija, u skladu sa svojim ustavom, međunarodnim pravom i voljom građana, nikada neće priznati samoproglašenu neovisnost Kosova. Srbija će, prema polazištima usvojene rezolucije, posebno inzistirati na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu.

Od ukupno 250 zastupnika u parlamentu, za rezoluciju o Kosovu glasovalo je 175 od 196 prisutnih zastupnika.