Neke od izjava predsjednika Srbije
2.5k

Nikolić: Ja sam četnik i RS treba da postoji zauvijek

Piše: J. H.
Tomislav Nikolić je u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri napravio nekoliko prevrata, pogotovo kada je riječ o RS-u, Miloradu Dodiku, Srebrenici i odnosu Srbije prema Bosni i Hercegovini. U nastavku vam donosimo neke od veoma diskutabilnih izjava novog predsjednika Srbije.
Plakati Tomislava Nikolića i Ratka Mladića uoči izbora u Srbiji 2008. godine (Foto: AFP)
Plakati Tomislava Nikolića i Ratka Mladića uoči izbora u Srbiji 2008. godine (Foto: AFP)
Krajem septembra 2010. godine Tomislav Nikolić, tada u svojstvu zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke, gostovao je na BN Televiziji u emisiji Puls. Nikolić je tom prilikom izjavio kako je "proces pripajanja Republike Srpske Srbiji nezaustavljiv". Tada zamjenik haškog optuženika i predsjednika SRS-a, Vojislava Šešelja, ustvrdio je da pitanje srpske države još nije riješeno te da se upravo zbog ideje o velikoj Srbiji upustio u politiku.

Predsjednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić kaže da Republika Srpska treba da postoji zauvijek, a da je dužnost naprednjaka da je sačuvaju i izgrađuju kao srpsku i demokratsku.

"Poštujte Dejtonski sporazum koji kaže da postoji RS, a sve napade treba da izdržite do jedne granice. Ta granica je poniženje i nju ne smijete da pređete, ne smijete dozvoliti da vas bilo ko ponižava. Srpska napredna stranka će možda biti ta koja će Srbiju, a za njom i Republiku Srpsku, uvesti u EU", rekao je Nikolić 2010.

U intervjuu za Deutsche Welle 2011. godine Nikolić je izjavio sljedeće:

"BiH je država koja zvanično i formalno postoji i država koja ima entitete koje do sada nije uspjela uvjeriti da treba da postoji jedna država. Želja EU je da ima jednog pregovarača i da to bude centralna vlast u Sarajevu. Želja naroda tamo je da se živi bolje i ravnopravno. Onaj ko želi pomoći BiH da živi kao država mora osigurati ravnopravnost građana, entiteta i ravnomjerne investicije", kazao je novi predsjednik Srbije tom prilikom.

U nekoliko navrata Nikolić se oštro usprotivio inicijativi da Skupština Srbije donese rezoluciju o genocidu u Srebrenici da bi potom promijenio mišljenje.

"Prihvatili smo Međunarodni sud pravde i presuda o Srebrenici nam je odgovarala jer nas nije osudila ili nas je bar stavila u isti koš sa Holandijom. Sada im se obraćamo da nam pomognu da sačuvamo Kosovo. Prema tome, nemam ništa protiv da se njihova presuda pomene u rezoluciji".

U ovoj izjavi ništa ne bi bilo čudno da Nikolić ranije nije izjavio sljedeće:

"Neću glasati za Deklaraciju o Srebrenici ako se u njoj bude pominjala riječ genocid, niti ću prisustvovati Kolegiju Skupštine Srbije na kojem bi se trebalo razgovarati o tekstu tog dokumenta. U deklaraciji za koju bismo glasali ne može ni u naznakama postojati tvrdnja da je srpski narod počinio bilo koju vrstu genocida".

Tomislav Nikolić u bolnici 2011. godine nakon što je počeo sa štrajkom glađu (Foto: AFP)
Tomislav Nikolić u bolnici 2011. godine nakon što je počeo sa štrajkom glađu (Foto: AFP)
U intervjuu za Media servis Tomislav Nikolić se 2007. godine, u svojstvu predsjednika Skupštine Srbije, izjasnio kao četnik.

"Ja sam četnik i opet bih to bio u ratu. Ja nisam počinio nikakav ratni zločin i njegujem četništvo, isto kao što ste vi u Hrvatskoj ponosni na ustaše", rekao je Nikolić i dodao da će se Srbi uvijek boriti za autonomiju u Hrvatskoj.

"Niti imam djece za rat, niti imam vojske za rat, niti bih bilo čiju tuđu djecu poveo u rat, niti bih ratovao protiv tuđe djece".

Nakon što je 2010. godine poručio kako Republiku Srpsku vidi kao nezavisnu državu, Nikolić je izjavio kako Srbija i RS zaslužuju bolje političko vodstvo. Na udaru njegovih kritika našli su se i Boris Tadić i Milorad Dodik. Međutim, nekoliko godina kasnije, ponovo je promijenio mišljenje upućujući pohvale za politički angažman Milorada Dodika.

"Mislim da Dodik, u veoma teškim okolnostima i pod pritiscima sa svih strana, izvanredno vodi svoju državu. Nisam siguran da bi Srbija bila tako uspješna", kazao je.

Nikolić je rekao da budućnost Republike Srpske vidi samo u obliku nezavisne drzave, poručujući jasno da njega Bosna i Hercegovina, kao država i politička realnost, ne interesuje, prenio je ranije portal B92.

"Naravno da mi je draža Republika Srpska kao samostalna i nezavisna država nego Republika Srpska utopljena u federaciju u kojoj gubi jednu po jednu ingerenciju", rekao je Nikolić te dodao: "Republika Srpska ne može vječno ostati država u kojoj se građanima ne dozvoljava da na referendumu odluče o svojoj sudbini".

Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić
Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić
Ne bi bilo uredu ne spomenuti Nikolićeve izjave u vezi sa ratnim zločincima i haškim optuženicima. Novi predsjednik Srbije je u više navrata poručivao kako vjeruje da Mladić i Karadžić ne smiju biti hapšeni (juni 2005.), da se Mladić mora nastaviti kriti (juni 2005.) te da više nijednog Srbina ne bi izručio Hagu (april 2008.).

U decembru 2008. godine Tomislav Nikolić je "bio ponosan što su ga na CNN-u izjednačili s Mladićem".