Velike riječi novog predsjednika
76

Nikolić inaugurisan: Srbija nema prava da ima neprijatelje

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Presjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je na svečanoj inauguraciji da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje i nastaviti evropski put zemlje.

"Srbija i njena djeca upiru pogled u budućnost i zato neću dozvoliti da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti ugroze našu zajedničku budućnost", rekao je Nikolić i dodao da će sve razlike i probleme rješavati mirnim i demokratskim sredstvima, prije svega dijalogom.

Obećao je da će šititi Ustav Srbije, poštovati i čuvati teritorijalni integritet zemlje i pokušati objediniti sve političke snage da bi se utvrdila i sprovela "zajednička politiku prema Kosovu".

Nikolić je poručio da će u cijelom svijetu graditi prijateljstva jer "Srbija nema prava da ima neprijatelje".

"U interesu Srbije sarađivat ću sa svima i na Istoku i na Zapadu, jer Srbija time samo dobija, a ništa ne može da izgubi", rekao je Nikolić i dodao da će sve svoje vrijeme, znanje i energiju posvetiti Srbiji, njenom razvoju i blagostanju svih građana.

On je istakao da će svaki razgovor sa bilo kojim zvaničnikom iz svijeta početi i završiti molbom da njihovi investitori dođu i ulože novac u Srbiju. "Spreman sam da svojim autoritetom pomognem da u našoj zemlji sami obezbijedimo bolje uslove za one koji imaju novac i koji mogu da zaposle naše radnike", dodao je predsjednik Srbije.

Napominjući da zbog efekata svjetske ekonomske krize prethode teška vremena, Nikolić je istakao potrebu sveobuhvatnih reformi i štednje radi rasterećenja privrede.

"Sarađivat ću sa budućom vladom, međutim svaku vladu i njen rad nadzirat ću i kritikovat ću. Tražit ću od nje i sam ću učestvovati u borbi protiv kriminala i korupcije. Neću se smiriti dok se ne sazna sve i ne pronađu krivci za pljačkašku privatizaciju koja je sprovedena u Srbiji", poručio je Nikolić.

On je zahvalio bivšem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću koji je, kako je rekao, obavljao dužnost predsjednika u prethodnom izuzetno teškom periodu, te izrazio nadu da će predsjednici ubuduće imati lakši posao od njih dvojice.

Prethodno se zvanicama obratio evropski komesar za proširenje Stefan Fule koji je poručio da je došao da izrazi privrženost Srbiji i njenim naporima u eurointegracijama.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Srbija je sada kandidat za pristupanje EU i očekujemo da će nastaviti put ka EU", rekao je Fule na početku inauguracije i poručio Nikoliću da će EU biti najsnažniji saveznik Srbije.

Inauguracija je počela himnom "Bože pravde", koju je izveo hor KUD "Lola" i himnom Evrope – Bethovenovom "Odom radosti".

Svečanosti je prisustvovalo oko 1.000 zvanica, a ispred i u zgradi Predsjedništva raspoređena je Garda Vojske Srbije.

Među zvanicama bili su lideri partija, patrijarh srpski Irinej i predstavnici vjerskih zajednica u Srbiji i diplomatskog kora.

Iz Republike Srpske inauguraciji prisustvuju predsjednik RS Milorad Dodik, potpredsjednik RS Emil Vlajki, predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, i predsjednik Srpske napredne stranke u RS Adam Šukalo.

Svečanosti je, osim Fulea, prisustvovao zamjenik ministra za vanjske poslove Italije Marta Dasu, ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, predsjednik Vijeća nacije Alžira Abdel Kadar Bensalah, ambasador Austrije Klemenc Kojo, premijer Srbije Mirko Cvetković i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Od lidera iz regiona inauguraciji je prisustvovao još samo predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, dok su predsjednici Hrvatske Ivo Josipović, Slovenije Danilo Tirk, Makedonije Đorđe Ivanov te predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić odbili doći.

Nikolić je na dužnost predsjednika Srbije stupio 31. maja, kada je položio zakletvu pred Skupštinom Srbije.