Srbija
0

Nikolić i Vučić se odrekli granica 'Velike Srbije'

FENA
Srpska napredna stranka (SNS), nastala otcjepljenjem frakcije Tomislava Nikolića od Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, smatra da linija Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica "nije linija" te stranke, jer je nerealna i neozbiljna, izjavio je u četvrtak Nikolićev zamjenik Aleksandar Vučić.

"Sad možemo otvoreno kazati da to nije naša politika i da to nećemo raditi, a naša je politika da budemo na strani srpskog naroda i da mu pomažemo koliko god možemo", kazao je Vučić novinarima, dodajući da je "besmisleno" da netko kaže da Karlobag pripada Srbiji ili da će joj pripasti sutra.

Vučić se odrekao i svog i Nikolićeva često spominjanog "sna" - "oslobađanja 'Republike Srpske Krajine'".

"Sad možemo otvoreno reći da to nije naša politika", kazao je Vučić, dodajući da ni njegova i Nikolićeva ideja o "ujedinjenju svih srpskih zemalja", što je podrazumijevalo i Republiku Srpsku i do 1995. godine okupirane dijelove Hrvatske, u ovom trenutku nije realna zbog odnosa snaga u svijetu.

"Mislimo da treba zaštititi naš narod zapadno od Drine i Dunava, graditi najbliže odnose i saveze s Republikom Srpskom i pomagati narodu otjeranom iz Krajine i Hrvatske. Nama je najvažnije da pomognemo ljudima da se vrate na svoja ognjišta i sačuvaju svoje kuće i imanja", kazao je Vučić.

Liniju Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica i danas ističe haški optuženik Vojislav Šešelj. Ona je kao granica Velike Srbije godinama bila i jedan od osnovnih ciljeva Srpske radikalne stranke navedenih u stranačkim dokumentima, a to su stajalište sve donedavno - dok nisu napustili radikalske redove i osnovali vlastitu stranku - podržavali i vrlo često ponavljali i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Vučić je novinarima najavio da će u subotu održati tribinu u Hrtkovcima, odakle su 1991. godine pristaše Srpske radikalne stranke, čiji je Vučić tad bio glavni tajnik, terorizirali tamošnje Hrvate i prisiljavali ih na iseljavanje i odlazak u izbjeglištvo u Hrvatsku.