Sastanak u Beogradu
0

Nikolić i Dačić nakon sastanka s Ashton: I blizu i daleko od sporazuma

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić, nakon današnjeg susreta sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, izjavili su da nije postignut dogovor sa kosovskom stranom, ali da su umjereni optimisti u vezi s tim.

U obraćanju medijima nakon sastanka u Palati Srbije, Nikolić je rekao kako su on i Dačić i danas ponovili da se razgovor s kosovskim predstavnicima odvija u okviru rezolucije koju je donijela Skupština Srbije o Kosovu. Nikolić je kazao da će u Bruxellesu razgovori biti nastavljeni 20. marta, "direktno" i da će do tada će moći biti preciziran dokument koji je nazvao "no papers".

"Mogu da poručim da sam optimista i da nikad nismo bili bliži sporazumu", naglasio je predsjednik Srbije u obraćanju medijima, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je da su pitanja policije i pravosuđa za zajednice srpskih opština temeljne teme oko kojih se razilaze, ali žele kompromis.

"Jedino kompromisom možemo doći do rešenja, ali nećemo prihvatiti poniženja", poručio je Dačić. On je demantovao pisanje nekih medija u Srbiji o tome da je postignut dogovor, istakavši da su „blizu, ali i tako daleko“ od dogovora s predstavnicima Kosova.

"Pitanje pravosuđa i policije je veoma bitno, jer je važno da znate ko će da vas štiti, brani, ali i ko će da vam sudi", naveo je Dačić. On je potom dodao da prištinske vlasti odbijaju bilo kakav dogovor o tom pitanju i da se "slažu sa formiranjem zajednice srpskih opština, ali samo da se te ingerencije odnose na opštinske vlasti".

Dačić je ponovio da dogovora nema sve dok se suštinski ne razmotri pitanje o kojem je govorio, čime bi došlo do prevazilaženja situacije paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Premijer Srbije se osvrnuo i na pisanja nekih beogradskih medija o njegovom sutrašnjem odlasku u Bruxelles i saopštio da će sutra razgovarati sa komesarima Evropske komisije, te da ti razgovori nemaju nikakve veze sa Kosovom. Dačić je kazao da će razgovarati sa komesarima za trgovinu, zdravstvo i prosvjetu, te da će u tim razgovorima učestvovati i resorni ministri.

Dačić je kazao kako ne bježi od rasprave u Skupštini Srbije o temi pregovora o Kosovu. rekao je i da će državni vrh Srbije tokom narednih dana razgovarati o nastavku dijaloga sa prištinskim vlastima uz posredovanje Catherine Ashton.

Ashton je odmah nakon sastanka napustila Beograd.

Sastanku u Palati Srbije prisustvovao je i potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić.