Mandatar ko osigura većinu
0

Nikolić će 31. maja položiti zakletvu, inauguracija 11. juna

Anadolija
Tomislav Nikolić i Boris Tadić
Tomislav Nikolić i Boris Tadić
Bivši i novoizabrani predsjednik Srbije Boris Tadić i Tomislav Nikolić sastali su se danas u Predsjedništvu Srbije. U zajednikom obraćanju nakon sastanka rečeno je da je razgovarano o primopredaji predsjedničke dužnosti i formiranju Vlade i institucija sistema.

Nikolić je izjavio da građani Srbije sa više optimizma mogu da gledaju u političku stabilnost Srbije u budućnosti i poručio da će mandat za sastav Vlade odmah dati onom ko obezbijedi većinu.

Tadić je rekao da je, osim primopredaje predsjedničke dužnosti, sa novoizabranim predsjednikom razgovarao o važnosti konstituisanja institucija države i izrazio očekivanje da će se to desiti što prije.

"Važno je da se izbegne institucionalni vakuum i primopredaja prođe na najbolji način. Saglasili smo se da se što prije konstituišu institucije na svim nivoima. Posebno je važno što skorije formiranje Vlade ", rekao je Tadić. On je izrazio očekivanje za što skorije formiranje skupštinske većine, kao spremnost na saradnju i dijalog i dodao da će sa zadovoljstvom učestvovati na inaguraciji Nikolića.

Novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Tadićem i kazao da im je najvažniji zajednički cilj - budućnoist Srbije. On je, napominjući da je i po zakonu dužan, naglasio da će onome ko pruži uvjeravanje da ima skupštinsku većinu, dati mandat za sastav Vlade Srbije. Nikolić je zahvalio Tadiću za spremnost na saradnju i rekao da dijeli mišljenje da Vlada što prije treba da bude konstituisana.

"Moja je dužnost da onome ko obezbjedi skupštinsku većinu odmah omogućim da zakaže sjednicu parlamenta", kazao je Nikolić i, dodajući da će stranke nastaviti da se bore za glasove, ocijenio da optimistički gleda na poliitičku stabilnost Srbije.

Nikolić je rekao da je postignut dogovor kako bi se obezbjedio zajednički stav oko pitanja rješavanja statusa Kosova.

"To nije pitanje niti za predsednika države, niti predsednika Vlade, već za sve građane koji u nas imaju poverenje", istakao je on.

Po Nikolićevim riječima, ovo je bila demokratska predaja vlasti. On je izrazio očekivanje da će buduća Vlada Srbije, zajedno sa njim, uložiti napore da se uz pomoć prijatelja iz cijelog svijeta dođe do bolje ekonomije i pobijedi siromaštvo.

Nakon susreta sa Tadićem, Nikolić je u zgradi Predsjedništva razgovarao sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović.

Nakon ovog sastanka saopštio je da je dogovoreno da će zakletvu položiti u četvrtak, 31. maja, a inaguracija će biti 11. juna.