Regija
0

Nikolić: Ako se ja pitam, Srbija neće priznati nezavisnost Kosova

Anadolija
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u obraćanju novinarima u Beogradu izjavio da Srbija na sutrašnji nastavak pregovora s predstavnicima Kosova u Bruxellesu "ne šalje delegaciju da ultimativno ispuni ustav i zakone Srbije“, ali i da "neultimativno prihvati ništa“.

Nikolić je na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije, gdje i dalje zasjeda državni vrh te zemlje, rekao: "Ne odbijamo unaprijed ništa, ali ne tražimo da se prihvati sve ono što je idealno za nas. Na svako njihovo 'ne', mi ćemo imati novi prijedlog.“

Nikolić je također kazao da su se "prijatelji Srbije stavili po strani“ i da „čekaju ishod“ pregovora u Bruxellesu. On je ocijenio da će u slučaju novog odlaganja pregovora to biti veoma teško za ekonomsku budućnost Srbije.

Posebno se osvrnuo na prava Srba sa sjevera Kosova, ponovivši ranije zahtjeve Srbije prema kojima će, kako je rekao, tražiti zasebnu policiju i pravosuđe, ali i da vojska Kosova ne bude prisutna na tom području.

Nikolić je poručio da nikada više neće biti "vojničkog rješavanja pitanja na Balkanu“. "Nikada neće više biti egzodusa Srba i okupacije teritorija“, rekao je Nikolić i dodao kako Priština bez Srbije nikada neće moći da ispuni to što želi. "To treba da znaju oni koji su mentori njihove nezavisnosti“, zaključio je predsjednik Srbije u obraćanju novinarima uoči sutrašnje osme runde pregovora između predstavnika Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Nikolić je kazao kako se ne radi o "pregovorima koji između Beograda i Prištine uređuju odnose“. Ponovio je stav da će "oni koji ne priznaju nezavisnost Kosova imati podršku Srbije“.

Nikolić je najavio da sutra u Bruxelles putuje srbijanski premijer Ivica Dačić, ali i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Nikolić je kazao da ne odustaje od predizbornih obećanja i, kako je naveo, "odluke koje ne budu u interesu građana“, a on ih bude donio, "neće više biti odluke predsjednika“. "Ako se ja pitam, Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. Srbija treba da bude članica Evropske unije i to nisu suprotstavljeni ciljevi“, rekao je srbijanski predsjednik.