Nesreća kod Splita
0

Niko od povrijeđnih nije u životnoj opasnosti

SRNA
Foto: Cropix
Foto: Cropix
Niko od 55 ljudi povrijeđenih danas kada je iz šina iskliznuo nagibni voz na relaciji Zagreb - Split, nije u životnoj opasnosti, rekli su u splitskom Kliničko-bolničkom centru.

U ovoj nesreći poginulo je šest putnika iz voza, u kojem je ukupno bilo 119 ljudi. Među povrijeđenima je 49 odraslih i šestoro djece. Jedanaestoro odraslih i šestoro djece zadržano u bolnici. Jednoj turistkinji iz Francuske operisana je jetra, ali je njeno stanje stabilno, prenosi HRT.

U bolnicu je primljeno i devet stranaca - troje francuskih državljana, po jedan Šveđanin, Slovenac, Pakistanac, Britanac, te dvoje Australijanaca. 

Voz je, prije nego što se zaustavio na rubu provalije, udario u nekoliko stijena čime je izbjegnuta gora tragedija. Hrvatski mediji saznaju da je pruga na toj dionici remontirana prije dvije godine, a da je voz nedavno prošao tehnički pregled. 

Iz smjera Labina Dalmatinskog u pomoć nastradalima upućen je protivpožarni voz, takozvani robel, koji je pri samom prilazu mjestu nesreće izgubio kontrolu nad kočnicama i izletio iz šina, ali niko nije povrijeđen.

Posada koja je upravljala ovim vozilom iskočila je iz voza koji je nastavio da juri. Pred vozom su u stranu skakali vatrogasci, policajci, novinari, ali i povrijeđeni iz nesreće.  

 Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izarzio je saučešće porodicama stradalih, kao i Hrvatskim željeznicama, te  naglasio da odgovorni za tešku nesreću moraju snositi posljedice.
Uprava Hrvatskih željeznica saopštila je da žali zbog nesreće, a porodicama stradalih izrazila duboko saučešće. Predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica Zoran Popovac imenovao Komisiju za uviđaj i istragu, koja je na terenu i obavlja uviđaj. 

U avgustu prošle godine nagibni voz je na istoj relaciji iskočio iz šina između Gračaca i Malovana, ali nije bilo povrijeđenih. 

Samo dva mjeseca kasnije došlo je do još jednog iskakanja na relaciji Zagreb-Split između Ličkog Lešća i Perušića, kada je nagibni voz naletio je na odron kamenja i zemlje koji su uzrokovale jake kiše, ali nije bilo žrtava.