Jadranka Kosor
0

'Nikakvi radikalni potezi prema Sloveniji ne dolaze u obzir'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mandatarka nove hrvatske vlade Jadranka Kosor izjavila je u "Intervjuu tjedna" Hrvatskog radija da nikakvi radikalni potezi prema Sloveniji ne dolaze u obzir.

Na novinarsko pitanje što misli poduzeti po pitanju slovenske blokade pristupnih pregovora s Europskom unijom budući da Hrvatska u ovom trenutku zbog toga trpi veliku štetu, Kosor je odlučno odbacila mogućnost da Hrvatska poduzme neke protumjere, primjerice prema slovenskoj imovini u Hrvatskoj.

"Treba i dalje vući mirne i hladne poteze, vrućeg srca, a hladne glave", rekla je. "Mi smo susjedi, i kad-tad će se ta blokada razriješiti i mi ćemo završiti pregovore" rekla je dodavši kako ona, uprkos svemu, misli da će se to razriješiti do kraja ove godine.

"Mi ćemo postati članica EU-a, ali ostaje činjenica da ćemo i dalje biti susjedi sa Slovencima i mislim da ne trebamo učiniti ništa što bi dodatno radikaliziralo cijelu situaciju. Dakle, oni su nam dobro došli gosti, očekujem da će puno Slovenaca doći na odmor u Hrvatsku, želim da građani RH budu dobri domaćini i da ne bude ni jednog jedinog incidenta", rekla je Kosor.

"Mi ovu situaciju naprosto moramo prebroditi", kazala je dodavši kako očekuje i puno veći i drukčiji angažman EU jer je slovenska blokada njihov problem budući da nije u duhu europskih integracija i temeljnih vrijednosti Europe o solidarnosti. Primjetivši kako su Slovenci imali isti taj bilateralni problem pa su svejedno ušli i u NATO i u EU, rekla je kako se tu "ako ni o čemu drugom, radi o jednom od temeljnih načela o solidarnosti".

"Ja mislim da to slovenska javnost sve više razumije i puno očekujem od švedskog predsjedanja EU-om", zaključila je Kosor.

Najavila je da će prvi potez nove vlade bit će rebalans državnog proračuna, te da će se nastaviti daljnje mjere štednje.

Mandatarka nije htjela precizirati kako će izgledati rebalans, istakavši samo da se u "ovome trenutku ne razmišlja o rezanju plaća i penzija".

Rekla je da će rebalans biti obilježen daljnjom radikalnom štednjom svih korisnika državnog proračuna, prije svega ministarstava, administracije i javnih poduzeća, te da bi se više detalja moglo znati sredinom sedmice.

Na novinarsku primjedbu da će se rebalans moći teško izvesti bez linearnog rezanja plaća i mirovina koje se isplaćuju iz državnog proračuna, te da se čak špekulira da bi plaće mogle biti 500-injak kuna manje, a mirovine manje 250 kuna, Kosor je rekla da se o rezanju plaća i penzija u ovom trenutku ne razmišlja. Međutim, dodala je kako sada ne može predvidjeti što će biti na jesen, kada će se, ako bude potrebno, ići u još jednu reviziju proračuna.

Komentirajući medijske špekulacije o ukidanju zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima rekla je kako u ovako teškoj gospodarskoj situaciji "nijedan propis ne smije biti nedodirljiv". Ako se pokaže da neka odluka negativno utječe na gospodarstvo, morat ćemo ju razmotriti, kazala je.

Odlučno je odbacila i medijske špekulacije o tome da je desno krilo HDZ-a svrgnulo premijera Sanadera istakavši da je stranka jedinstvenija nego ikada. Dodala je i da bi bilo dobro prekinuti daljnje špekulacije o razlozima Sanaderove ostavke i okrenuti se budućnosti.