Josipović za Die Presse
0

"Nijedna zemlja nije imuna na korupciju"

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je u razgovoru za austrijski dnevnik Die Presse u broju od srijede da slučaj Hypo pokazuje kako nijedna evropska zemlja nije imuna na korupciju.

"Hypo afera pokazuje kako nijedna zemlja nije imuna na korupciju. To je bolest koja s vremena na vrijeme može pogoditi svako društvo", ustvrdio je Ivo Josipović u razgovoru za Die Presse. Hrvatski predsjednik je rekao kako korupcije ima "u mnogim zemljama" ali da je važno da se protiv nje bori "istim kriterijima".

Josipović je ustvrdio kako je jedan dio teških korupcijskih afera u Hrvatskoj povezan i sa zemljama Evropske unije te da je stoga "legitimno" da se od tih zemalja očekuje puna saradnja pri rasvjetljavanju tih slučajeva. Hrvatski predsjednik je istodobno ustvrdio kako je suradnja s austrijskim vlastima dobra.

Na pitanje novinara očekuje li nemire u slučaju izricanja strogih presuda hrvatskim generalima u Den Haagu, Josipović je izjavio da će kontroverza sigurno biti ali da ne očekuje "značajne" proteste.

Upitan o odnosu prema premijeru Republike srpske Miloradu Dodiku, Josipović je rekao da su "mnoge njegove izjave neprihvatljive, ali ja sam optimist". "On je održao svoja obećanja dana u svezi s Hrvatima u RS-u", rekao je Josipović ali je istodobno izjavio kako od Dodika očekuje poštivanje međunarodnih dogovora i zakona.

Hrvatski predsjednik izrazio je mišljenje da svim zemljama u regiji treba dati evropsku perspektivu ali pod uvjetom, kao u slučaju Hrvatske, ispunjavanja svih za to potrebnih kriterija.

Kao najveći zadatak na putu u EU Josipović je, osim borbe protiv korupcije, naveo i reformu pravnog sistema u Hrvatskoj koja, kako je rekao, pokazuje prve rezultate. "Prije koju godinu smo imali preko dva miliona neriješenih slučajeva. Sada ih imamo 700 do 800 hiljada", ustvrdio je Josipović.

U vezi sa suradnjom sa susjednom Srbijom Josipović je ustvrdio kako je u raščišćavanju odnosa pred političarima mnogo posla te se osvrnuo i na međusobne optužbe pred Međunarodnim sudom pravde.

"Kada bi svi problemi mogli biti riješeni pregovorima, tada ne bi bilo razloga za nastavak tužbenog procesa. No lista otvorenih pitanja je duga: protok granice, izbjeglice, nestali", rekao je Josipović.

On je na kraju ustvrdio da je za mir u regiji potrebno i da predstavnici Srbije i Kosova sjednu za isti stol.