Regija
0

Nije razmatrano pravo na secesiju jer to UN nije tražio

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni sud pravde (ICJ) saopćio je u četvrtak da se nije bavio pitanjima prava na samoopredjeljenje ili na nužnu secesiju jer to od njega nije ni tražila Opća skupština Ujedinjenih naroda.

Suci ICJ-a su zauzeli stajalište da je princip teritorijalnog integriteta ograničen na odnose među državama, kao i da međunarodno pravo ne zabranjuje usvajanje akata kao što je Deklaracija o neovisnosti.

Sud je usvojio stav da deklaraciju nisu usvojile institucije privremene samouprave nego predstavnici albanskog naroda, koji nisu bili obavezni da poštuju ustrojstvo postavljeno Rezolucijom 1244.

Većinom od 10 prema 4, suci Međunarodnog suda pravde zaključili su da Deklaracija o neovisnosti ne krši međunarodno pravo ni Rezoluciju 1244, prenijele su agencije.

Za ovakav stav opredijelio se predsjednik suda Japanac Hisashi Owada, kao i njegove kolege iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Jordana, Somalije, Novog Zelanda, kao i suci iz Brazila i Meksika, zemalja koje nisu priznale Kosovo.

S druge strane, protiv su glasali suci iz Slovačke, Rusije, Maroko i Sijera Leonea, države koja je priznala neovisnost Kosova.