Ljajić o Sandžaku
0

"Nije moguće stvaranje autonomije na etničkim osnovama"

SRNA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Sandžak nije i da neće biti "krizno žarište" koje bi moglo da destabilizuje zemlju i region, ali da ne isključuje mogućnost incidentnih situacija i zapaljive retorike muftije Muamera Zukorlića s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena.

On je naveo da projekat autonomije Sandžaka danas više niko neće podržati i da nisu moguće promjene granica i stvaranje autonomije na etničkim osnovama, ističući da je Zukorlić svjestan da narodu nudi nemoguće i da koristi situaciju u kojoj su građani pomalo razočarani uslovima života.

"Zukorlić više i ne krije da želi vlast i da će u toj borbi koristiti apsolutno sva sredstva, i dozvoljena i nedozvoljena i da će sve instrumente koje ima u Islamskoj zajednici staviti u svrhu dobijanja glasova da bi se domogao lokalne vlasti", rekao je Ljajić.

On tvrdi da je priča o autonomiji Sandžaka priča radi zadovoljenja strasti mladih ljudi koji tamo žive, a koji, kako je rekao, i ne znaju šta to znači.

"Priča o autonomiji upravo ima za cilj da se, u nedostatku realne politike, traži politički prostor na tom najekstremnijem polju koje su svi napustili", rekao je Ljajić, a prenose beogradski mediji.	

On je dodao da je i Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina napustila takvu politiku, kao i da su Albanci iz Preševa to pokušali oružanom pobunom pa su na kraju završili u odborničkim i poslaničkim klupama i sa promjenjenom politikom.

"Naš odgovor ne treba da bude konfrontacija sa Zukorlićem već ekonomsko poboljšanje Sandžaka, jer se on rukovodi situacijom `što gore to bolje` koja ga održava u životu, a svaka normalnost njemu ne odgovara", rekao je Ljajić, koji je lider Socijaldemokratske partije Srbije i osnivač manjinske Sandžačke demokratske partije.