Regija
0

Nezvanično potvrđen identitet Župljanina

FENA
Stojan Župljanin
Stojan Župljanin
U Beogradu je u četvrtak prijepodne nezvanično saopćeno, kako prenose lokalni mediji, da je DNK analizom potvrđen identitet haškog optuženika Stojana Župljanina, uhapšenog u srijedu u okolini Beograda.

On je prilikom davanja iskaza pred sudijom negirao da je Stojan Župljanin, predstavljajući se kao Branislav Vukadin.

Saslušanje u srijedu nije obavljeno jer, po sudskoj proceduri, prvo mora da se utvrdi identitet uhapšenog, nakon čega se postupak nastavlja.

Očekuje se da će sudski postupak biti nastavljen ukoliko zvanični rezultati DNK analize pokažu da se zaista radi o haškom optuženiku Stojanu Župljaninu, prenose mediji u Srbiji, javio je BBC.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je lokalnim medijima u četvrtak da je hapšenje Župljanina izvršeno u, kako je rekao, "delikatnom i osjetljivom političkom trenutku za Srbiju, u kome se vode pregovori o formiranju vlade".

On je dodao i da hapšenje nije povezano sa ostalim haškim bjeguncima i njihovim jatacima, i osudio tvrdnje zvaničnika Haškog tribunala, iznesene u saopćenju povodom hapšenja Župljanina, da su i ostali haški bjegunci dostupni srpskim vlastima.

Predsjedništvo EU je u svom saopćenju navelo da Stojana Župljanina treba odmah iz Beograda premjestiti u Hag, i ocijenilo da je njegovo hapšenje "važan korak u ispunjavanju uvjeta saradnje Srbije sa Haškim tribunalom".

Velika Britanija je pozvala vlasti u Srbiji da udvostruče svoje napore kako bi locirale i Haagu izručile i preostala optužena lica - Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu saopćilo je u srijedu da su pripadnici MUP-a Srbije rano popodne u okolini Beograda uhapsili haškog optuženika Stojana Župljanina.

Predstavnik za štampu tužilaštva Bruno Vekarić rekao je beogradskim medijima da je Župljanin po hapšenju prebačen u zgradu Specijalnog suda, gdje je dao izjavu nadležnom sudiji.

Akcijom lociranja i hapšenja rukovodio je tužilac za ratne zločine i koordinator akcionog tima za lociranje, hapšenje i transfer haških optuženika Vladimir Vukčević.

Hapšenje su zajedno izvršili MUP Srbije i Bezbjednosno-informativna agencija, rekao je Vukčević, podsjetivši da je Župljanin krajem marta za malo izmakao policiji:

"Mi smo od onog neuspjelog pokušaja hapšenja u Nišu, kada nam je zaista za dlaku izmakao, stjecajem okolnosti, stalno bili na tragu Župljaninu. To je rezultiralo ovim današnjim hapšenjem. Sad je jasno da mi ozbiljno radimo taj posao, to je svima sada jasno. Već prilikom pokušaja hapšenja, gospodin Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala, u Vijeću sigurnosti je izjavio da je pokušaj hapšenja bio neuspješan, ali da je bio stvaran. Prema tome, to je jedan uspjeh naših organa vlasti."

Vladimir Vukčević je u srijedu izjavio i da bi Stojan Župljanin trebalo da bude prebačen u Hag "u naredna 72 sata".

Župljanin je bio načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjaluci i policijski funkcioner na najvišem položaju u Bosanskoj krajini.

Prema prvobitnoj optužnici, Župljanin je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti koje je navodno izvršio u ljeto 1992. godine.

U kasnije izmijenjenoj optužnici, izbačeno je krivično djelo genocida, i Župljanin je optužen za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

On je - uz Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Radovana Karadžića - bio jedan od četiri haška optuženika u bjekstvu.

Haški tribunal već godinama traži njihovo hapšenje i punu saradnju Beograda kako bi svi optuženi bili izvedeni pred sud UN za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Portparol haškog tužilaštva Olga Kavran pozdravila je hapšenje Stojana Župljanina i činjenicu da se broj bjegunaca sa četiri spustio na tri. Ona je izrazila i nadu da će i preostali bjegunci uskoro biti uhvaćeni.

Puna saradnja sa Haškim sudom, dakle hapšenje svih optuženih, uvjet je za konačnu ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije, potpisanog krajem aprila.