Regija
0

Nezavisnost Kosova u nedjelju?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Kosova Hashim Thaqi na konferenciji za novinare u Prištini u petak nije potvrdio da će nezavisnost Kosova, prema ranijim najavama, zaista i biti proglašena u nedjelju 17. februara.

Srpski premijer Vojislav Koštunica, s druge strane, tokom govora koji je u petak prije podne održao u Orašcu, povodom Dana državnosti Srbije, rekao je da sve državne institucije i građani "treba da budu jedinstveni u odbrani Kosova".

Dok srpski zvaničnici isključuju svaku mogućnost da bi proglašenje nezavisnosti moglo da se negativno odrazi na jug Srbije, tamošnje stanovništvo sa zebnjom iščekuje buduće poteze Prištine, ali i mogući odgovor Beograda, javljaju dopisnici BBC-a.

Novi-stari predsjednik Srbije Boris Tadić položio je u petak zakletvu u Domu narodne skupštine u Beogradu, čime je započeo petogodišnji mandat.

"Nikada neću odustati od borbe za naše Kosovo i svom snagom ću se boriti da Srbija bude u Evropskoj uniji", rekao je Tadić u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije.

Prema njegovim riječima, zadatak svih državnih institucija je da rade punim kapacitetom na odbrani interesa građana Srbije: ekonomskom napretku, evropskoj perspektivi i očuvanju suvereniteta i integriteta zemlje.

"Građani su glasali za to da Srbija bude jaka i stabilna, ekonomski prosperitetna, uvažena zemlja, članica EU", rekao je, između ostalog, predsjednik Srbije. Tadić je prvi put izabran za predsjednika Srbije na izborima koji su održani u junu 2004. godine.