Međunarodni sud pravde
0

Nezavisnost Kosova nije protivna međunarodnom pravu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povrijedila međunarodno pravo niti prekršila ustavni okvir, saopćio je predsjednik suda Hisashi Owada čitajući savjetodavno mišljenje suda.

"Sa deset glasova za i četiri protiv sud je mišljenja da proglašenje nezavisnosti Kosova nije prekršilo međunarodno pravo", izjavio je Owada, napominjući da je sud jednoglasno odredio da je nadležan za davanje savjetodavnog mišljenja, te da je sa devet glasova za i pet protiv odlučio da odgovori na zahtjev za davanje savjetodavnog mišljenja.

Četrnaestočlano sudsko vijeće donijelo je mišljenje na zahtjev Generalne skupštine UN-a, koja je u oktobru 2008. godine podržala zahtjev Srbije da se ispita legalnost kosovske nezavisnosti. Devet od četrnaest stalnih sudija MSP-a dolaze iz država koje su priznale nezavisnost Kosova, uključujući i Owadu, a iz procesnih razloga izostalo je glasanje sudije iz Kine.

U Palati mira je danas i ministar spoljnih poslova u privremenoj kosovskoj vladi, Skender Hiseni, ispred prištinske delegacije, koja je u MSP-u prisutna pod nazivom "autor jednostrane deklaracije", pošto Kosovo nije član UN-a.

Na odluku suda čekalo se duže od sedam mjeseci, tačnije od decembra, kada je u Međunarodnom sudu pravde održana višednevna rasprava u kojoj je tokom devet dana mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova iznijelo 29 delegacija.

Ocjenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom iznijele su Srbija, Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Vijetnam, Bolivija, Venecuela, Azerbejdžan i Bjelorusija.

Suprotan stav su, uz kosovske predstavnike, imale SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Holandija, Austrija, Norveška, Danska, Finska, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Jordan i Saudijska Arabija. 

Kosovo je 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost, koju je od tada priznalo 69 država.

Mišljenje suda će sada biti upućeno Generalnoj skupštini UN-a. Mišljenje Međunarodnoga suda pravde, glavnog pravosudnog organa UN-a sa sjedištem u Den Haagu, nije obavezujuće, ali će, kako su ocijenili stručnjaci, imati veliku pravnu, ali i političku i moralnu težinu.