Francois Terral
0

"Nezavisnost Kosova je nepovratna"

SRNA
Francois Terral
Francois Terral
Ambasador Francuske u Beogradu Francois Terral rekao je da je nezavisnost Kosova nepovratna i da niko, ko realno sagledava stvari, ne može očekivati da jednom priznata nezavisnost bude poništena.

"Ali, postoji niz drugih ozbiljnih pitanja koje treba rješavati - sjever Kosova, koji je nastanjen prije svega Srbima, zatim srpske enklave južno od Ibra kojima treba obezbijediti međusobnu i vezu sa Beogradom, pa svetinje Srpske pravoslavne crkve koje moraju da nastave da žive i funkcionišu u potpunoj bezbjednosti... Opštije gledano, imamo i niz drugih tema vezanih za odnose Beograda i Prištine", rekao je Terral.

On je za novosadski "Dnevnik" rekao da sada, nakon što je Generalna skupština UN aklamacijom prihvatila usaglašenu Rezoluciju o Kosovu Srbije i EU, Pariz očekuje da dođe do direktnog dijaloga Beograda i Prištine uz pomoć EU.

"Kakva će biti procedura i kakav će biti dnevni red tog dijaloga, ne znamo, u ovom je trenutku prerano o tome govoriti. Ali je najvažnije da predstavnici obje strane sjednu za sto. A tada će pitanja na koja treba pronaći odgovor prirodno biti otvarana jedno po jedno", rekao je Terral, kojem krajem mjeseca ističe mandat i napušta Srbiju. 

Govoreći o mogućem susretu predsjednika Srbije i Kosova Borisa Tadića i Fatmira Sejdijua ili premijera Mirka Cvetkovića i Hašima Tačija, Terral je rekao da ne treba počinjati od kraja. 

"Ako dođe do takvih susreta, pretpostavljam da će to biti na kraju procesa. Inače, ja sam svojim očima vidio da Tadić i Tači razgovaraju, bilo je to u Beču kada je na stolu bio Ahtisarijev plan. Nisu tada svi učesnici u pregovorima razgovarali jedni s drugima, ali Tadić i Tači jesu", rekao je  Terral.