Regija
18

Nezaposleni građani u Skoplju uzvikivali "Bosna, Bosna"

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nezaposleni građani Makedonije organizirali su danas u Skoplju proteste ispred zgrade Unije sindikata Makedonije (SSM).

Više stotina građana Makedonije protestiralo je protiv nove zakonske regulative koja se odnosi na vrlo mali broj otpuštenih osoba.

Tokom šetnje, demonstranti su uzvikivali “Bosna, Bosna“, te poručili da će se, ako ne bude promjena, i u Makedoniji desiti scenarij gori od onog u Bosni i Hercegovini.

Proteste su podržali ljevičarski orijentirana udruženja poput “Lenka“ i “Solidarnosti“.

Demonstranti su zahtijevali da im se obrati predsjednik Sindikata Živko Mitrevski, uzvikujući slogane protiv SSM-a.

Prvi sindikalista u Makedoniji je, ipak, samo objavio saopćenje u kojem se navodi da će zaštiti prava radnika, te da pokušavaju riješiti ovaj problem.

Demonstranti su prošetali do zgrade parlamenta, a zatim i do zgrade vlade.

Ispred zgrade vlade izbili su sukobi između policije i demonstranata, u kojima su povrijeđene četiri osobe. Policajci su pritvorili jednu od orgnizatora protesta, Liljanu Gjorgievsku, kao i Vaska Cacanovskog iz ''Solidarnosti'', koji su poslije oslobođeni uz posredstvo direktorice Helsinškog komiteta za ljudska prava u Makedoniji Uraniye Pirovske. 

Liljana Gjorgievska je kasnije u izjavi za novinare kazala da žive u strašnom vremenu.

“Naše vlasti se ne ponašaju kako mi želimo već poput onih u BiH i Ukrajini. Ako žele svađu, sljedeći put ćemo se pripremiti i doći. Borit ćemo se za naša prava i ne mogu nas zastrašiti“, poručila je Gjorgievska.

Ona je kazala da žele ostavku Ministricex unutrašnjih poslova Makedonije Gordane Yankulovske, dodavši da se nalaze u ovom stanju zbog diskriminacije vlasti.

Gjorgievska je pozvala predstavnike ambasada u Makedoniji da otvore vrata svojih zemalja za 6.000 radnika izbjeglica, ukoliko makedonska vlada ne uspije riješiti ovaj problem.

Pirovska je rekla da će započeti istragu o događajima na protestima.