Srbija
0

Nevladine organizacije traže dan sjećanja na Srebrenicu

FENA
Više nevladinih organizacija uputilo je poziv Skupštini Republike Srbije da 11. juli proglasi danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Nevladine organizacije za ljudska prava pozivaju Skupštinu Srbije da podrži rezoluciju Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula danom sjećanja na genocid u Srebrenici i da time pokaže poštovanje i priznanje žrtava najtežeg zločina među zločinima i otvori početak izgradnje zajedničkog pamćenja u koje će biti utkane sve žrtve ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije, ističe se u saopćenju nevladinih organizacija u Srbiji.

Nevladine organizacije podsjećaju vlast i javnost u Srbiji na obavezu da preuzmu odgovornost za nedjela u prošlosti i time pokažu odlučnost za izgradnju demokratske države na temelju vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

Ovaj zahtjev upućen Skuštini potpisali su Fond za humanitarno pravo (FHP), Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM), Pravnici za demokratiju, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom i druge organizacija.