Regija
0

Neovisnost Kosova: Neredi i u Novom Sadu

FENA
Neredi koji su zbog proglašenja neovisnosti Kosova u nedjelju navečer prvo izbili u Beogradu prenijeli su se i na Novi Sad gdje su huligani razbili izloge nekoliko pekara i Mc Donald's-a u središtu grada, a namjeravali su napasti i kupovni centar "Merkator".

Divljanje skupine prosvjednika koju čine uglavnom navijači nogometnog kluba "Vojvodina", ispred "Merkatora" spriječila je policija. Pripadnici policije čuvaju kupovni centar, a izgrednici su i dalje na ulicama i blokiraju promet.

"Huligani su pri tome bacili nekoliko dimnih bombi i razlupali kiosk na raskrižju kod kupovnog centra", prenijela je agencija Beta.

Okupljene predvode mladići s transparentima na kojima piše "Kosovo je Srbija", "Danas Kosovo - sutra Vojvodina", a čuje se i skandiranje "Ko ne skače taj je Šiptar", "Ubij, ubij Šiptara", "Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji".

Ovim događajima prethodila je, ispostavilo se lažna, dojava o podmetnutoj bombi u Magamarketu "Rodić" koji je od nedavno u vlasništvu slovenskih ulagača.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je prije izbijanja nemira državni vrh i građane Vojvodine da očuvaju stabilnost, mir i međunacionalnu toleranciju u toj pokrajini.

"Građane Vojvodine i građane Srbije i dalje treba da interesira kako žive, kolike su im plaće, imaju li posla, a ne da dopuste da im eventualna politička histerija vezana za Kosovo skrene pozornost sa osnovnih tema", kazao je Kostreš u izjavu za Betu.