Nakon "WikiLeaksa o Srbiji"
0

Nenarušeni odnosi Beograda i Pariza

SRNA
Zdravko Ponoš
Zdravko Ponoš
Odnosi Srbije i Francuske nisu ni na koji način ugroženi, nakon objavljivanja WikiLeaksovog dokumenta da je francuski diplomata Jean-David Levitte za srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića rekao da "ne ispunjava obećano" i da nije "moderno lice Beograda", rekao je pomoćnik srpskog ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš.

"Naši odnosi sa Francuskom nisu ni na koji način ugroženi, oni su stabilni. Francuska je jedan od najvećih investitora u Srbiji", rekao je Ponoš za B92, dodajući da "najveći demanti ili značaj daje činjenica da Srbija ima dobre odnose sa Francuskom i da ima dinamiku posjeta na visokom nivou".

Ponoš je rekao da je francusko Ministarstvo inostranih poslova izdalo saopštenje, u kojem ne potvrđuje vjerodostojnost tih navoda o Jeremiću.

"Ako govorimo načelno, treba da znamo da ministar spoljnih poslova bilo koje suverene zemlje, u ovom slučaju Srbije, nema posao da se dopada bilo kome drugom ili da ima 'dopadljivo ili moderno lice', nego da zastupa legitimne interese svoje zemlje i zvaničnu politiku, a Jeremić to radi", kaže Ponoš. 

On nije mogao da kaže da li će srpsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovati na ovakve informacije, navodeći da ne želi da nagađa šta će sve da se pojavi u javnosti iz WikiLeaksovih dokumenata. 

Na pitanje da li srpske diplomate koriste "tako živopisan rječnik" kao njihove zapadne kolege, koje Angelu Merkel nazivaju "teflonom", a Vladimira Putina i Dmitirija Medvedeva "Betmenom i Robinom", Ponoš je rekao da je način komunikacije između srpskih diplomata prilično konzervativan. 

Nekadašnji ambasador u Parizu Predrag Simić ne očekuje da će vlade u regionu odmah reagovati, jer još ne znaju šta da će biti objavljeno.  
"Kao što vidimo Zagreb i naročito Sarajevo su bili vrlo pokriveni i to će sigurno dati ako ne jednu potpuno novu, a onda zaokruženu sliku o američkoj politici na Balkanu tokom poslednje decenije", očekuje Simić. 

Simić smatra da će biti velikih posljedica po kredibilitet američke diplomatije, politike Stejt departmana, što za Ameriku kao vodeću silu savremenog sveta je poslednja stvar koju je mogla da poželi. 

Sajt "WikiLeaks" objavio je povjerljiva dokumenta američke diplomatije o tajnama svjetske politike i lidera, a tema tajnih prepiski je i Srbija, koja se pominje povodom Kosova i BiH.