Regija
1k

Nenad Čanak: Ako je referendum u RS-u ustavan, onda isti treba održati i u Vojvodini

Klix.ba
LSV
LSV
U saopćenju koje je danas, 27.9.2016. godine, izdala Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) navodi se da, ukoliko je moguće legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države rušiti na referendumima održanim na dijelu državne teritorije, onda se treba raspisati referendum u Vojvodini o ukidanju statuta Vojvodine i odluci da Novi Sad ne može biti glavni grad ove pokrajine.

Ustavni sud Srbije donio je prije tri godine odluku o ukidanju Statuta Vojvodine, koju je LSV nazvao "sramotnom".

"Ako se jedna praksa primjenjuje i hvali u susjednoj državi, predlažemo da je mi uvedemo i u našoj. Vjerujemo da će Tomislav Nikolić s radošću dočekati naš predlog", piše u saopćenju LSV-a.

U ovom saopćenju, koje je potpisao Nenad Čanak, predsjednik LSV-a, stoji da ova stranka oštro osuđuje ratnohuškačku retoriku Tomislava Nikolića, zbog toga što je susjedne i suverene države nazvao u svom istupu "srpskim zemljama“.

"Naši susjedi imaju svoja međunarodno priznata imena, a retorika o "srpskim zemljama“ je bila dio ratne politike koju je Nikolić podržavao i u kojoj je aktivno učestvovao i koju ovakvim svojim izjavama, čini se, ponovo priziva", piše Čanak.

Čanak tvrdi da je Nikolić osramotio Srbiju tvrdnjom da je referendum pokazao "volju građana" i da ne bi trebao da ostane "mrtvo slovo na papiru" te navodi da se srbijanski predsjednik svojim stavom pridružio najekstremnijim dijelovima društva.

"Zabrinutost i dizanje glasa protiv je najmanje što u ovakvoj situaciji možemo da učinimo", piše u saopćenju.