Rasim Ljajić
0

'Nemoguće je da postoje Mladićevi snimci iz '08.'

SRNA
Šef Savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da mu se čini nemogućim i nevjerovatnim da postoje snimci Ratka Mladić iz 2008. godine, kako tvrdi Federalna televizija, koja je prikazala amaterske snimke Mladićevog kretanja u zadnjih 12 godina u Srbiji i Republici Srpskoj.

Zadnji snimak koji je prikazan, kako se tvrdi u magazinu "60 minuta" FTV-a, navjerovatnije je nastao krajem prošle godine, a na njemu se Mladić grudva snijegom sa suprugom i snahom, ali se teže kreće uz pomoć štapa.

"Meni se čini da je prosto nemoguće da postoji snimak Mladića iz 2008. godine. Vjerovatno da postoje ti snimci iz ranijeg perioda, prije 2000. te i nešto poslije 2000.  godine. Ali, da postoji snimak iz 2008. godine djeluje mi nevjerovatnim", rekao je Ljajić za B92. 

Ljajić je dodao da mu je teško da komentariše snimke, jer ih nije ni vidio i da će se nešto detaljnije moći reći nakon što snimci budu pregledani.

"U svakom slučaju, prije nego što sve vidimo, kompletan materijal, teško je dati neku preciznu ocjenu", istakao je Ljajić.

Direktor Kancelarije Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović rekao je za FTV da srpske vlasti ne znaju gdje se Mladić nalazi i da se to navodi i u zadnjem izvještaju haškog tužioca Sergea Brammertza.

"Što se tiče insinuacija da se on ovdje krije - on se ne krije", kaže Ignjatović.
Prema njegovim riječima, Srbija je Hagu do sada izručila dva predsjednika države, tri načelnika generalštaba i druge osobe i dodao da se nada da će se "i to sa Mladićem završiti".

"Ne vidim nijedan razlog da Mladić bude zaštićen, ako je Karadžić uhapšen. Mi ne znamo gdje se nalazi. Voljeli bismo da znamo gdje se nalazi, jer bi se odmah našao u Hagu", naglasio je Ignjatović, i dodao da Srbija radi sve što je u njenoj moći da uhapsi Mladića.

FTV je objavila amaterske snimke Mladića nastale, kako tvrdi, u proteklih 12 godina i to uglavnom u beogradskom naselju Košutnjak, na kojima se vidi Mladić sa porodicom, kako se veseli na svadbi i druži sa prijateljima i rodbinom.

U Mladićevom društvu pojavljuju se i Momčilo Perišić, Zdravko Tolimir i Manojlo Milovanović, koji su, takođe, optuženi za ratne zločine.

Mladić je, osim u Srbiji, snimljen i 2000. godine na svadbi svog bivšeg pratioca u Istočnom Sarajevu u restoranu "Kula".

FTV sinoć je emitovala snimke Mladića i njegove porodice u jednoj od kasarni tadašnje Vojske Jugoslavije, u kojoj je bio smješten, a gdje je šetao i igrao stoni tenis sa prijateljem.
"Ovdje je kao u raju", govori Mladić, obraćajući se supruzi dok sjede ispred kasarne, a kamera ispred kasarne bilježi i ugraviranu ploču sa natpisom "Barutana 1807".