Ivo Sanader
0

Nemamo razloga odustati od izlaska pred ICJ

FENA
Hrvatska nema nikakvog razloga odustati od stava da granični spor sa Slovenijom treba rješavati pred Međunarodnim sudom pravde, poručio je danas u Saboru hrvatski premijer Ivo Sanader, rekavši kako ne može komentirati prijedlog Europske komisije za rješavanje spora sve dok ne bude služben.

U odgovoru na pitanje pravaša Ante Đapića hoće li Vlada i dalje insistirati da se granični problemi sa Slovenijom rješavaju isključivo pred međunarodnim pravnim institucijama, Sanader je naglasio da Hrvatska nema razloga odustati od dogovora na Bledu.

Taj su dogovor, podsjetio je, podržale i hrvatska i slovenska strana, a njime je utvrđeno da zajedničke komisije definiraju sporne granične točke i pravni okvir kako bi se spor riješio pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

"Odustajanje od toga značilo bi da se netko ne osjeća dovoljno snažan, da mu argumenti nisu dobri i da ima lošiju poziciju. Ne želim da se Slovenci tako osjećaju, neka se osjećaju sigurni. Izaći ćemo s argumentima pred Međunarodni sud pravde i tko ima bolje argumente neka sud presudi, a oba parlamenta trebala bi se obvezati da će prihvatiti pravorijek suda", kazao je premijer.

Sanader je pozdravio uključivanje Europske komisije u spor, istaknuvši da je to i tražio nakon slovenske blokade hrvatskih pregovora s EU, ali i podsjetivši da Hrvatska još nije dobila nikakav službeni prijedlog Komisije te da ga stoga ne može ni komentirati.

"Držim se dogovora s Europskom komisijom i riječi koju sam dao. Predsjednik Komisije to je tražio od obje strane, da ne komentiramo dok ne završimo", kazao je.

Sanader je ponovio kako hrvatsko-slovenski granični problem datira prije ulaska Slovenije u EU, da stoga Hrvatska, kao i Slovenija, može ući u EU s otvorenim graničnim sporom.

Napomenuo je da je i EU više puta afirmirala načelo da se bilateralna pitanja ne stavljaju u proces pregovaranja, da Hrvatska Sloveniji nikada i nikakve zapreke nije postavljala, već je podupirala njen ulazak u EU.