Rasim Ljajić
0

Nema velike potjere za Mladićem

FENA
Koordinator Akcionog tima Vlade Srbije za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da nema nikakvih neuobičajenih, niti velikih akcija potrage za dvojicom preostalih haških bjegunaca, "već se radi o uobičajenim svakodnevnim akcijama provjere nekih saznanja".

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Ljajić je istakao da "trenutno nisu u toku nikakve akcije lociranja" bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, ali i da su u toku bilo bi, kako je kazao, besmisleno da se one najavljuju.

"Nismo ni sada bliže nekom od preostalih haških optuženika nego što smo bili ranije", rekao je on komentirajući pisanje beogradskog dnevnika "Blic" koji je danas objavio da je u toku intenzivna potjera za Mladićem, koji bi do kraja augusta trebalo da se nađe u haškom zatvoru.

Ljajić je najavio da će glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz posjetiti Beograd u prvoj polovini septembra, kada bi trebalo da konstatira kakav je stepen saradnje Srbije s tim sudom, ali će Vijeću sigurnosti UN-a u decembru o tome podnijeti redovan izvještaj.

Podsjetivši na izjavu Brammertza da je hapšenje bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića "veliki napredak i prekretnica u odnosima Srbije s Tribunalom", on je istakao da je ova ocjena najbolja potvrda onoga što je Srbija dosad tvrdila, a to je da čini sve da ispuni obavezu hapšenja svih optuženih.

"Srbija očekuje da Evropska unija adekvatno odgovori na ovu ocjenu Brammertza, ne čekajući njegov izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija", rekao je Ljajić.

Na pitanje kada očekuje da će konačno biti završena saradnja s Haškim tribunalom, Ljajić je duhovito odgovorio da "nije vidovita Zorka da to zna".

"Što prije saradnja s Haškim tribunalom bude završena, to bolje za Srbiju i sve njene građane, jer ova tema zaista opterećuje naš politički život, usporava reforme, integracije i polarizira našu javnost", kazao je on.

Ljajić je ukazao da je Srbiji potreban dogovor i vlasti i opozicije oko ključnih državnih pitanja, objasnivši da "dok god budemo imali neriješena pitanja iz prošlosti ona će opterećivati normalnu komunikaciju između vlasti i opozicije i usporavati redovan parlamentarni život".

Odgovarajući na pitanja novinara, Ljajić je naveo da su advokati Radovana Karadžića i tužilaštvo Haškog tribunala kontaktirali Nacionalni savjet za saradnju s tim sudom i tražili da im se predaju stvari koje su pronađene u stanu optuženog u vrijeme njegovog hapšenja 21. jula.

On je podsjetio da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zahtijevalo da nadležni ispitaju ovaj slučaj i utvrde šta je pronađeno i šta je sa zaplijenjenim stvarima.

"Ako taj laptop postoji, mora biti predat Karadžiću, jer oko toga ne treba bespotrebno dizati nikakvu prašinu", rekao je Lajić.