Kosovo
0

Nema razgovora o policiji, pravosuđu i carinama

FENA
Predsjednik privremene kosovske vlade Hashim Thaqi izjavio je danas da kosovske vlasti nikada neće pregovarati s Beogradom o tačkama koje je predložio generalni sekretar UN Ban Ki-moon, navodeći da će na Kosovu biti poštovan ustav.

"Priština neće pregovarati ni u kojem vremenu i ni pod kojim uvjetima s Beogradom o šest tačaka koje je predložio generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon", rekao je Thaqi u intervjuu dnevniku "Koha Ditore".

Generalni sekretar UN-a je predložio razgovore Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, poput policije, pravosuđa, carine, zaštite kulturne baštine.

"O ovim pitanjima niko ne može da razgovara, niti će biti razgovora", poručio je Thaqi.

Komentirajući izjave šefa UNMIK-a Lamberta Zanniera o razgovorima o policiji, pravosuđu i carini, Thaqi je rekao da će biti uvažavan samo ustav, a "ne ad hoc izjave bilo koga".

"Glavni šef" na Kosovu su narod i predstavnici koje je on izabrao, rekao je Thaqi osvrćući se na izjavu Zanniera da je on osoba koja odlučuje na Kosovu, sve dok je na snazi Rezolucija 1244 VS UN.

Thaqi je odbacio optužbe da ima zastoja u priznavanju nezavisnosti Kosova, tvrdeći da priznavanja ne treba gledati samo numerički.

Odgovarajući na optužbe opozicije da vrši čistku u javnim službama, Thaqi je istakao da ljudi rade "s onima za koje vjeruju da će imati uspjeha".

Thaqi je dio opozicije na Kosovu nazvao "regresivnom ili inkriminiranom" grupom i kazao da ga ne interesira šta taj dio opozicije govori.