Gruevski i Bocevski
0

Nema promjene u vezi Kosova

FENA
Makedonski premijer Nikola Gruevski i vicepremijer za eurointegracije Ivica Bocevski u nedjelju su odvojeno izjavili da "zasad nema ništa novo" u pogledu odnosa zvaničnog Skoplja prema proglašenoj nezavisnosti Kosova.

"Makedonska vlada prati ovaj proces veoma pažljivo i postupamo u suglasnost s državnim interesima. U komunikaciji smo sa našim partnerima iz NATO-a i EU-a, i ukoliko bude nešto novo, saopćit ćemo vam", izjavio je premijer Gruevski.

Zamjenik premijera Bocevski je rekao da "će svaka odluka biti utemeljena isključivo na nacionalnim i državnim interesima makedonskog naroda i države, dodajući da je to konzistentan stav već duže vrijeme i da nema promjene tog stava.

"Svakako, Republika Makedonija kao aspirant za članstvo u EU i NATO pridružuje se zajedničkoj politici i poziciju ovih institucija", dodao je Bocevski.

Prema nezvaničnim informacijama koje je objavila privatna televizija A1, navodno je između vlasti Makedonije i privremenih institucija samouprave u pokrajini, i u koordinaciji s američkom administracijom, već dogovorena procedura priznavanja proglašene nezavisnosti Kosova.

Prema A1, planirano je da u utorak, 22. septembra, u Sobranju u Skoplju konsenzusom bude donijeta rezolucija kojom će makedonskoj vladi biti preporučeno da prizna "novog susjeda".

Diplomatski izvori na koje se poziva A1, navode da je Priština za uzvrat spremna da stane iza ustavnog imena bivše najjužnije jugoslavenske republike "Republika Makedonija".

U međuvremenu su makedonski mediji javili da će u ponedjeljak biti završeno obilježavanje sjeverne granice te države sa Srbijom, u dijelu prema Kosovu. Kako prenose mediji u Makedoniji, posljednjih dana su predstavnici zajedničke komisije za demarkaciju radili pojačanim tempom na obilježavanju tzv. trećeg sektora granice, i pritom su postavljena sva velika granična obilježja.