Michele Cercone
0

"Nema obećanja ni rokova za ukidanje viza Kosovu"

FENA
Portparol evropske povjerenice za pravosuđe i unutarnje poslove Cecilije Malmström, Michele Cercone izjavio je u ponedjeljak da Komisija do sada nije davala nikakva obećanja niti rokove u vezi s dijalogom o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

"Mogući vizni dijalog s Kosovom je vezan za rješavanje onoga što u ovom trenutku smatramo nezadovoljavajućom situacijom s povratnicima na Kosovo, gdje mislimo na vraćanje ljudi iz država članica EU", rekao je Cercone na današnjoj pres-konferenciji, javio je Tanjug.

"Kada kosovske vlasti ovaj problem riješe na konkretan i efikasan način, mi ćemo biti spremni da razmotrimo mogućnost dijaloga o ukidanju viza. Koliko znam, do sada nije bilo nikakvih obećanja u vezi s tim, niti rokova", dodao je on.

Ministri unutarnjih poslova EU donijeli su u ponedjeljak odluku o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije koji posjeduju biometrijske pasoše za putovanja u države članice Shengenskog sporazuma.

S obzirom da su vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije ukinute još prošle godine, građani Kosova su posljednji u ovom regionu kojima je za kratke posjete državama EU neophodna viza.