Regija
3

Nema dogovora Kosova i Srbije, "jaz je uzak, ali dubok"

Anadolija
Nakon 13 i pol sati iscrpljujućih pregovora bez konkretnih dogovora završena je osam runda dijaloga između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa dvije zemlje.

"Nema dogovora između Kosova i Srbije", rekao je brojnim novinarskim ekipama nešto poslije ponoći premijer Srbije Ivica Dačić.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja je posredovala u maratonskim pregovorima koji su, prema tvrdnjama učesnika, obilovali visokim tonovima i mučnim situacijama, održala je po dva bilateralna sastanka sa srpskom i kosovskom delegacijom, a u dva navrata je održan i trojni sastanak.

"Jaz između Kosova i Srbije je vrlo uzak, ali dubok.Na stolu je bilo nekoliko prijedloga. Ovo je bio posljednji put da se formalno sastajemo. Obje delegacije će se sada vratiti i konzultirati sa svojim kolegama u njihovim glavnim gradovima... Želim im sretan put kući i svaki mogući uspjeh u postizanju konačnog zaključka'', istakla je Ashton.

Uprkos optimizmu kosovskih, pa i predstavnika EU, do dogovora nije došlo.

Kako je ranije potvrdio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin, napredak u dijalogu nije postignut.

Vulin je u javljanju za Radio-televiziju (RTS) rekao da je atmosfera na pregovorima bila ''teška i napeta'', te da nije bilo ugodno, dodavši kako se prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ''muški nosio'' u razgovoru sa predstavnicima Kosova koje predvodi premijer Hashim Tachi.

''To nije prijatna atmosfera, nije atmosfera za koju bi htjeli da vam se ponovi'', kazao je Vulin, prenio je novinar AA.

Vulin je, također, potvrdio da se razgovaralo o pitanju nadležnosti na sjeveru Kosova, odnosno o pitanjima policije, pravosuđa, prostornog uređenja, preciziraući da srbijanska delegacija traži ''odsustvo sigurnosnih snaga Kosova na područjima gdje žive Srbi''.

Upitan da li bi se pregovori mogli nastaviti 8. ili 9. aprila, o čemu se već špekulira, Vulin je istakao da je za to rano. Ponovio je da se Srbija spremna da pregovora, ali da nije opterećena nikakvim rokovima.