Regija
0

Nekoliko stotina građana na mirnim protestima u Ljubljani

FENA
Foto: 24ur.com
Foto: 24ur.com
Okupljanjem nekoliko stotina građana u centru Ljubljane, danas je počeo četvrti protest protiv vladajućih političkih elita u Sloveniji, koji je, kao i prethodni skupovi, organiziran putem društvene mreže Facebook.

Slovenački web portal 24.ur je javio da je okupljanje demonstranata na četvrtom "sveslovenačkom ustanku", kako ga nazivaju organizatori, počelo na ljubljanskom Kongresnom trgu, uz zvuke džez muzike.

Učesnici protesta duvaju u pištaljke i sirene, i uzvikuju parole "živio protest", a sudeći po prenosu uživo na portalu 24.ur, u prijestonici Slovenije trenutno pada kiša.

Govornik koji se obratio učesnicima protesta pozvao ih je da zajedno, za dvadesetak minuta, prošetaju do zgrade suda, kako bi zatražili da se sudi svim korumpiranim "tajkunima i politikantima".

Prema riječima organizatora protesta, iako je ispunjen jedan od prvih zahtjeva demonstranata, a to je ostavka vlade premijera Janeza Janše, građani zahtjevaju ostavke i drugih pripadnika korumpirane političke elite i održavanje vanrednih izbora.