Ročište 18. februara
0

Nekadašnji kapetan JNA tužio Srbiju

FENA
Suđenje po tužbi za naknadu štete kapetana nekadašnje JNA Miroslava Radića protiv države Srbije počet će 18. februara iduće godine pripremnim ročištem u Prvom općinskom sudu u Beogradu.

Jedini Srbin, koji se, za sada, vratio s oslobađajućom presudom iz Haškog tribunala, zatražio je tužbom od suda da naloži državi Srbiji da mu nadoknadi nematerijalnu štetu od 50 miliona dinara zbog boravka u pritvoru kako u Beogradu, tako i u Haškom tribunalu, ukupno četiri godine, šest mjeseci i šest dana.

Država Srbija smatra da nije odgovorna za štetu koju je Radić eventualno pretrpio boravkom u pritvorskoj jedinici Tribunala u Haagu.

Glasnogovornica Prvog općinskog suda u Beogradu Vesna Sekulić kazala je Tanjugu da je Republičko javno pravobranilaštvo (koje će zastupati državu u ovom sporu) u svom odgovoru na Radićevu tužbu u cjelosti osporilo njegov tužbeni zahtjev i zatraženu novčanu naknadu od 50 miliona dinara.

Radić, zbog pretrpljenog fizičkog bola, traži odštetu od osam miliona dinara, 12 miliona dinara traži zbog duševnih bolova koje je pretrpio uslijed povrede časti i ugleda, 10 miliona dinara zbog povrede slobode i prava, osam miliona za pretrpljeni strah i još 12 miliona dinara na ime umanjenja životne sposobnosti (za rad).

Ministarstvo pravde Srbije ranije je kao neosnovan odbilo Radićev odštetni zahtjev, a Haški tribunal ne priznaje odštetno pravo oslobođenima od optužbe za ratne zločine.

Srbija "ne može biti odgovorna za naknadu štete, jer imenovanom nije određen pritvor u vezi s krivičnim postupkom vođenim pred domaćim sudom", navedeno je u odluci Ministarstva pravde i zato je Radić pokrenuo spor u Prvom općinskom sudu u Beogradu.

Radić je u jesen 1991. godine komandirao prvom četom Prve gardijske motorizirane brigade na ratištu u Vukovaru i bio je, zajedno sa pukovnikom Miletom Mrkšićem i majorom Veselinom Šljivančaninom, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Oni su u javnosti poznati kao "vukovarska trojka".

Pretresno vijeće lani je osudilo Mrkšića na 20, a Šljivančanina na pet godina zatvora, dok je Radić oslobođen svake odgovornosti.